Buitenland

'Er zijn genoeg vaccins, maar Afrikaanse landen krijgen er te weinig'

VPRO
foto: EPA/KIM LUDBROOK
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Er zijn genoeg vaccins, maar Afrikaanse landen krijgen er te weinig'

Meer solidariteit met Afrika, een eerlijke verdeling van vaccins en een wereldwijd coronabeleid dat is gebaseerd op wetenschappelijke feiten. Daarover schreef een grote groep wetenschappers aan EU-buitenlandchef Joseph Borell en WHO-directeur Tedros. De opkomst van de omikronvariant wijst volgens hen opnieuw op de noodzaak voor wereldwijde saamhorigheid en een gedeelde aanpak van het coronavirus.

'De omikronvariant wijst op de noodzaak van vaccinsolidariteit'

“Wat we zien is dat de politieke besluitvorming rondom de crisis, met name op mondiaal niveau, nogal stroperig is”, zegt Ronald de Jong, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg en één van de ondertekenaars. “We hebben van het weekend iets anders gezien, namelijk een schrikreactie van de politiek.” Verschillende landen hebben reisrestricties ingesteld voor Afrikaanse landen, maar De Jong geeft aan dat dit symptoombestrijding is. Het structurele probleem ligt volgens hem bij de vaccinatiemogelijkheden op het continent. "We komen steeds meer tot de conclusie dat niemand veilig is tot we allemaal veilig zijn. En dat kunnen we niet oplossen door elk land voor zich een eigen gezondheidspolitiek te laten voeren."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie