Buitenland
VPRO

Spaanse narco spant rechtszaak aan om imago te redden

foto: Netflix
  1. Nieuwschevron right
  2. Spaanse narco spant rechtszaak aan om imago te redden

Om een scène uit de Spaanse hitserie Fariña is veel te doen: een Spaanse narco meent dat zijn imago hierdoor is beschadigd. In een poging dat imago te redden, heeft de man nu een rechtszaak aangespannen. Dat terwijl de man in de jaren 80 zelf de spin in het web was van de grootste drugssmokkel van Europa. Spanje-correspondent Carlijn Teeven vertelde over de opmerkelijke situatie in Bureau Buitenland.

Waargebeurd

De serie Fariña is gebaseerd op de werkelijkheid en gaat over hoe de Spaanse regio Galicië in de jaren 80 de belangrijkste drugshaven van Europa was. "Dat ging er destijds best hard aan toe. Veel mensen zijn er rijk van geworden maar er zijn er ook veel die er ongelukkig van zijn geworden, waaronder veel jongeren. Voor een hoop mensen is dat dus best een traumatische herinnering," vertelt Teeven. Eén van de mannen die daar een grote rol in speelde is de man om wie het nu gaat. Voor zijn criminele daden heeft hij al 20 jaar vastgezeten. Nu is hij het oneens met hoe hij in de serie afgeschilderd wordt.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Slachtofferrol

"De man struikelt met name over een scène waarin hij in bed ligt met zijn tweede vrouw en seks met haar heeft, terwijl er op dat moment politie voor de deur staat. Dat vond hij een te intieme scene," zegt de correspondent. Nu spant hij een rechtszaak aan en eist hij anderhalf miljoen euro van de streamingsdiensten. Volgens hem heeft de serie zijn leven er slechter op gemaakt en vindt hij zichzelf dus een groot slachtoffer in deze zaak. Spanjaarden zijn verdeeld over de actie: "Een deel is het toch eens met de beste man. De serie is verkocht aan Netflix, dus daar zal zomaar een paar miljoen dollar aan verdiend zijn, zonder dat die man daar per se toestemming voor heeft gegeven," legt Teeven uit. "Een ander deel zegt dat het toch gewoon een crimineel is die nou niet bepaald veel te zeggen heeft over een morele schadeclaim. Door hem zijn veel jongeren in het drugscircuit beland, die daar nu nog steeds last van hebben."

De opties voor Netanyahu & Politici verdwijnen in Zimbabwe - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie