Buitenland
NOSNTR

Nederlandse ambassadeur Jemen: wij spreken alle partijen aan op oorlogsmisdaden

foto: Hollandse Hoogtefoto: Hollandse Hoogte
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse ambassadeur Jemen: wij spreken alle partijen aan op oorlogsmisdaden

De ambassadeur van Nederland in Jemen zegt dat bij alle strijdende partijen oorlogsmisdaden worden aangekaart. "Nederland heeft zijn nek uitgestoken binnen de VN om alle partijen aan te spreken op oorlogsmisdaden", zegt Irma van Dueren in een interview met Nieuws en Co.

'Ik ben echt een reizende ambassadeur'

Van Dueren is een van de aanwezigen op de ambassadeursconferentie in Den Haag. Hoewel ze de Nederlandse ambassadeur van Jemen is, was ze vanwege de burgeroorlog voor het laatst in Jemen in maart 2018. "Ik ben echt een reizende ambassadeur."

Ze vertelt dat de Jemenitische hoofdstad Sanaa haar standplaats was - totdat de oorlog in 2015 uitbrak. Al het Nederlandse ambassadepersoneel werd toen geëvacueerd naar Nederland. "In de praktijk zit ik veel in de omringende landen van Jemen. Om op die manier te proberen mijn werk te doen."

Zeven lokale stafleden zijn nog altijd in Jemen. Daar heeft Van Dueren dagelijks contact mee. "Zij kunnen vertellen hoe de situatie is, want het is heel moeilijk om toegang te krijgen tot het land." Met behulp van hulporganisaties en de VN wordt de ambassadeur op de hoogte gehouden wat er gebeurt.

Grootste humanitaire crisis

De VN heeft de situatie in Jemen bestempeld als de 'grootste humanitaire crisis ter wereld'. Twintig miljoen mensen zijn afhankelijk van noodhulp.

De door Iran gesteunde Houthi-rebellen strijden tegen een militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië. Deze coalitie krijgt felle kritiek vanwege het hoge aantal burgerslachtoffers bij luchtaanvallen. Andersom worden ook de rebellen beschuldigd van oorlogsmisdaden.

"Het rapport van VN-deskundigen heeft inderdaad aangewezen dat de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië en een aantal andere partijen zich niet altijd aan het oorlogsrecht houden. Dus daar moeten we de partijen op aanspreken."

Ster advertentie
Ster advertentie