Buitenland
EO

Japans bedrijf ispace gaat naar de maan: 'Er is veel geld te verdienen'

foto: Pixabay
  1. Nieuwschevron right
  2. Japans bedrijf ispace gaat naar de maan: 'Er is veel geld te verdienen'

Het Japanse bedrijf ispace wil als eerste commerciële bedrijf op de maan landen, met een onbemande vlucht. Waarom eigenlijk? "Ze willen hier gewoon geld aan verdienen", zegt ruimtevaartdeskundige Rob van den Berg.

Strijd om de maan losgebarsten: wat valt er te halen?

Er komt een permanent bewoonde basis op de maan en die heeft grondstoffen nodig. "Ispace wil die grondstoffen leveren", zegt Van den Berg. Water, bijvoorbeeld. "Water in de vorm van ijs, daar kun je zuurstof en waterstof van maken. Dat moet je daar winnen in diepe kraters. We weten dat dat er zit", vertelt de deskundige.

Maar er is meer te winnen: "Er zijn nog veel meer delfstoffen daar op de maan en de kunst is om die naar de aarde te krijgen. Men start nu met het ontwikkelen van de technologie."

Of je echter zomaar grondstoffen op de maan mag delven, is nog maar de vraag, zegt Tanja Masson-Zwaan, universitair docent Internationaal lucht- en ruimterecht aan de Universiteit Leiden. "We hebben internationaal ruimterecht bestaande dat bestaat uit een aantal verdragen die zijn opgesteld door de VN", vertelt ze. "Hierin staat dat staten de ruimte niet zomaar de baas mogen spelen over bijvoorbeeld de maan. Maar er staat niet expliciet iets genoemd over de grondstoffen, of je die ook niet mag toe-eigenen."

Toerisme

Niet alleen grondstoffen zijn een inkomstenbron. Ook ruimtetoerisme zal dat worden, zegt Van den Berg. Er zijn al 'toeristen' in het International Space Station geweest en ook de maan zal een bestemming worden, denkt hij. "Overal waar infrastructuur wordt aangelegd, komt een flinke business. Kijk maar naar de luchtvaart, honderd jaar geleden."

De lancering van de raket van ispace, die wordt verzorgd door het Amerikaanse bedrijf SpaceX zou overigens woensdagochtend zijn, maar dat werd door technische problemen uitgesteld. "Het is natuurlijk heel complex, zo’n lancering, en alles moet goed op elkaar zijn afgestemd", aldus Van den Berg.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie