Buitenland
VPRO

Britten bedenken 550 woorden voor 'dronken'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Britten bedenken 550 woorden voor 'dronken'

Dat de meeste Britten wel van een drankje houden, was al bekend. Maar nu wijst een nieuw onderzoek uit dat er meer dan 550 Engelse woorden bestaan voor 'dronken'. Correspondent Anne Saenen geeft opheldering in Bureau Buitenland.

Uit het onderzoek komen veel meer woorden dan werd verwacht. "'Hammered','bladdered', 'pissed': die woorden kennen de meeste mensen wel. Maar bijna elk willekeurig woord in het Engels waar je '-ed' achter zet, kan uitgelegd worden als 'dronken'. 'Rat-arsed', 'car-parked', 'pickled'. Hoe willekeuriger het woord, hoe grappiger het hier wordt gevonden", vertelt Saenen vanuit Londen.

Drinkcultuur

Volgens het onderzoek bestaat in het VK een 'diepgewortelde cultuur van sociaal alcoholgebruik', wat één van de redenen is voor het ruime vocabulaire. "En de absurdistische humor waar de Britten bekend om staan, in combinatie met de grammatica van het Engels, zorgt ervoor dat Britten creatief om kunnen gaan met taalgebruik, en in het bijzonder met het woord 'dronken'", aldus de correspondent.

Alchoholloze trend

Tijdens de pandemie steeg het aantal alcohol-gerelateerde sterfgevallen in het VK met bijna twintig procent. "Maar, en hier komt de grote maar, als je alcoholgebruik over de hele bevolking onder de loep neemt, zie je dat vooral jongeren tussen de 18 en 25 een nieuwe alcoholloze trend hebben ingezet. En ook zijn de Britten sinds 2009 - over het algemeen genomen - minder gaan drinken", nuanceert Saenen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie