Naar homepage
Buitenland

Ex-Republikeinen openen aanval op Trump
BNNVARA

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Ex-Republikeinen openen aanval op Trump

Meerdere actiegroepen van ex-republikeinen proberen een tweede termijn van Donald Trump te voorkomen. Journalist Laila Frank onderzocht wie deze mensen zijn en wat ze willen. "In deze mensen is echt iets geknapt", vertelt Frank in De Nieuws BV.

'The Lincoln Project' werd eind 2019 opgericht door oud-Republikeinen die zich niet langer thuis voelden bij de partij. De mensen achter The Lincoln Project zijn ook niet de minste: "Het is opgericht door oud-professionals uit de Republikeinse partij. Mensen die het reilen zeilen kennen en de taal van de partij spreken. Ze hebben zich nu georganiseerd om Trump weg te krijgen", aldus Frank. Ze voeren nu een gelikte campagne met spotjes die de president zwartmaken.

Een andere club, die nu in opkomst is, is 'Republican Voters against Trump' (RVAT). Zij gebruiken juist testimonials van ex-Republikeinen om twijfelende kiezers over de streep te trekken om niet op Trump te stemmen.

'Er is iets geknapt'

Frank sprak meerdere mensen die zich bij deze clubs hebben aangesloten. "Het zijn over het algemeen hoogopgeleide mensen. Ze hebben zich vaak hun hele leven ingezet voor de partij en ook meerder functies gehad. Maar ze kunnen zich er nu niet toe kunnen zetten om op Trump te stemmen", aldus Frank. "In veel van hen is echt iets geknapt."

Daar zijn meerdere redenen voor, merkte Frank tijdens haar interviews. "Mensen vinden dat de partij onder Trump veel te racistisch en onverdraagzaam is geworden. Ze vinden dat Trump niet goed opkomt voor typisch conservatieve waarden. Want veel mensen voelen zich nog wel conservatief, maar niet meer Republikein."

Hoe groot kiezersgroep?

Frank noemt de beweging een interessant fenomeen maar benadrukt ook dat we nog maar moeten zien hoe groot deze kiezersgroep echt is. "Ze zijn heel zichtbaar. Maar hoe groot de beweging écht is, is moeilijk te definiëren. Het zal moeten blijken hoe effectief ze zijn."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie