Buitenland
NOS

Iran bestookt Amerikaanse luchtmachtbases in Irak

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Iran bestookt Amerikaanse luchtmachtbases in Irak

Iran heeft 15 raketten afgevuurd op de Iraakse Ain al-Asad-luchtmachtbasis, waar ook veel Amerikanen zitten. Ook een basis in Erbil, in Noord-Irak, is aangevallen, heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie bevestigd. Er wordt gemeld dat het 15 raketten waren.

De VS lijken een afwachtende houding aan te nemen, zegt correspondent Arjen van der Horst in het NOS Radio 1 Journaal. "Ze weten dat Iran een modern leger heeft en veel harder had kunnen toeslaan. Zal Amerika dit interpreteren als een actie die vooral bedoeld is voor de Iraanse bühne? Als dat zo is, zullen ze misschien besluiten het even hierbij te laten. Ik denk dat de situatie er heel anders uit had gezien als Amerikaanse militairen waren omgekomen."

'Alles goed'

De Amerikaanse autoriteiten zeggen dat de schade mee lijkt te vallen, al is er nog geen totaalbeeld. President Trump liet na enige uren van stilte via Twitter weten dat "alles goed" gaat. Ook hij zei dat er nog geen compleet beeld is. Trump komt in de ochtend Amerikaanse tijd met een verklaring.

Het Pentagon benadrukte in een verklaring eerder dat Defensie zich gedegen heeft voorbereid om zijn personeel ter plekke te beschermen. Defensie heeft bevestigd dat de raketten zijn afgeschoten van Iraans grondgebied.

Iran bestookt Amerikaanse luchtmachtbases in Irak

Ster advertentie
Ster advertentie