Buitenland
VPRO

Vluchten voor Maduro doe je via Aruba

foto: Federico Parra/AFPfoto: Federico Parra/AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vluchten voor Maduro doe je via Aruba

Afgelopen zaterdag was het weer zover. Opnieuw glipte een belangrijke Venezolaanse politicus via Aruba het land uit. Of Nederland op de hoogte was, is niet duidelijk. "Ik ken de logistieke details niet, om veiligheidsredenen en ook om de mensen te beschermen die hem hielpen", zegt de oppositieleider Juan Guaidó, in een exclusief interview met Bureau Buitenland.

291020 BB Venezuela oppositie

Daarmee reageert de parlementsvoorzitter – die door ongeveer zestig landen wordt erkend als waarnemend president van Venezuela – op de spectaculaire ontsnapping van zijn politieke mentor en oppositie-icoon Leopoldo López. Die kwam zaterdag, na zeven jaar gevangenschap, huisarrest en onderduiken, aan in Spanje. Hij reisde via Aruba en waarschijnlijk Colombia en de VS. De Venezolaanse regering is woedend.

Aruba als hub

Het is niet de eerste keer dat Aruba fungeert als hub voor belangrijke vluchtelingen van het regime in Venezuela. De voormalige procureur-generaal nam de route ook, net als activiste Liliana Tintori, de echtgenote van López. "Venezuela is een dictatuur. We moeten voorzichtig zijn met informatie", zegt Giaudó. "Wat ik wel kan zeggen is dat zowel Colombia, Nederland, als de VS actief helpen met de democratie en de vrijheid. Niet alleen in het geval van Leopoldo, ook in het algemeen."

Nederland was een van de eerste landen die vorig jaar Guaidó erkenden als waarnemend staatshoofd en onderhoudt uitstekende contacten met de democratische krachten in Venezuela.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie