Buitenland
VPRO

'Ze worden in Rusland geronseld voor de radicale islam'

foto: EPA / Igor Kovalenkofoto: EPA / Igor Kovalenko
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Ze worden in Rusland geronseld voor de radicale islam'

Wie over de Kaukasus naar Centraal-Azië reist komt een lappendeken van talen, culturen en religies tegen. Het is ook een regio die bij velen bekendstaat als repressief en misschien zelfs als broeinest voor jihadisme. Maar is dat het complete plaatje? Bob Deen vertelt in Bureau Buitenland hoe het is om daar te wonen en te werken.

Video niet beschikbaar

Deen woonde jarenlang in Kirgizië en Tadzjikistan, komt nu nog vaak in de regio en heeft ook regelmatig contact met regeringsleiders als hoofd van de OVSE in de regio. Weet je bijvoorbeeld dat je mee op jacht moet en met regeringsleiders de sauna induikt als je er zaken wilt doen?

Gastvrijheid

Deen is altijd zeer gastvrij door de lokale bevolking ontvangen. Toen hij net een maand in Kirgizië woonde, moest hij naar een bruiloft. "Ik kende niemand, maar ik moest mee." Eenmaal op de bruiloft bleek hij een cadeau voor het bruidspaar.

"Ik moest tussen de tafels door dansen, terwijl ik dat helemaal niet kan. Ik was een soort act, maar het was erg leuk. Ik werd enorm vriendelijk onthaald. Dat zie ik in Nederland niet zo snel gebeuren, binnen een maand uitgenodigd worden voor een bruiloft."

Broeinest terrorisme

Toch wordt er bij Centraal-Aziatische landen vaak gedacht aan grimmiger taferelen. Na de aanslagen in Sint-Petersburg, Istanbul, Stockholm en onlangs in Tadzjikistan – waarbij een Nederlandse fietser om het leven kwam - werd de regio als een 'broeinest van terroristen' aangemerkt.

Deen legt uit dat het klopt dat Centraal-Aziatische moslims gevoelig zijn voor de lokgroep van jihadistische groepen. "Maar het is te simpel om de complexe regio te zien als één grote kweekvijver voor jihadisten".

Het ontbreekt de relatief jonge bevolking van Centraal-Aziatische landen vaak aan perspectief. Vanwege de hoge werkloosheid en de uitzichtloze situatie trekken grote groepen jongeren weg op zoek naar een beter bestaan elders. "Ze verlaten hun land en worden in Rusland geronseld voor de radicale islam."

Wonen, wheelen en dealen in de voormalige Sovjet-Unie

Ster advertentie
Ster advertentie