Buitenland
VPRO

Onderzoek: meest onbeleefde Italianen wonen in Venetië

foto: Wikimedia Commons
  1. Nieuwschevron right
  2. Onderzoek: meest onbeleefde Italianen wonen in Venetië

Waar wonen de meest onbeleefde Italianen? Volgens een nieuw onderzoek staat Venetië met stip bovenaan. De stad is bekend van het water en de romantische gondels. Nu blijkt dat de inwoners daar de kroon spannen met hun horkerige gedrag.

Buitenland Uitgelicht: Italië

Het onderzoek

Om te bepalen welke stad het horkerigste is, hebben de onderzoekers 1.558 mensen de vraag gesteld: hoe vaak nemen jullie onbeleefd gedrag waar? Het onbeschofte gedrag dat het meest voorkomt, is veel tijd doorbrengen op de mobiele telefoon in het openbaar, iemand je niet laten passeren in het verkeer en het niet vertragen bij het passeren van voetgangers. Italië correspondent Angelo van Schaik: "Als je wilt oversteken op een zebrapad, dan lijkt het wel of mensen nog even gas bij geven. De keren dat ik bijna van mijn sokken ben gereden de afgelopen 20 jaar zijn niet meer te tellen."

De Ranking

Op het podium van de meest onopgevoede steden in Italië vinden we op de eerste plaats Venetië, op de tweede plaats Catania en op de derde plaats Parma. "Ik snap die Venetianen wel", vertelt journalist van Schaik. "Je woont met nog geen 50 duizend mensen in een prachtige stad en elke dag lopen er 80 duizend toeristen voor je deur langs. Daar zou ik ook chagrijnig en horkerig van worden."

Hoe zit het met Nederlanders?

Angelo van Schaik woont zelf in Rome, deze stad staat op nummer 6 van de 19. De correspondent vertelt dat hij Italianen over het algemeen best een beschaafd volk vindt, "Behalve als ze in auto’s stappen, dan worden ze ongemanierd. Italianen zijn over het algemeen wat luider, zegt de correspondent. "Maar als ik een op een vergelijking maak tussen de beide hoofdsteden, dan denk ik dat de Romeinen minder horkerig zijn dan Amsterdammers, ze zijn vooral vriendelijker."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie