Buitenland
VPRO

MDMA nemen tegen racisme?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. MDMA nemen tegen racisme?

Een pil tegen racisme klinkt misschien als toekomstmuziek, maar een opmerkelijk experiment met MDMA, het belangrijkste bestandsdeel van de XTC-pil, lijkt een dergelijke doorbraak toch te suggereren. Na het innemen van een pil voor een onderzoek aan de University of Chicago bleek een neo-nazistische deelnemer opeens radicaal van inzicht te zijn veranderd. Amerikaans-Nederlandse journalist Christianne Alvarado legt het verhaal uit in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

'De plezierigheid van sociale aanrakingen onder invloed van MDMA', zo heet het onderzoek dat plaatsvond aan de University of Chicago waar volgens Alvarado wel een hele bijzondere ontdekking werd gedaan: “Toen een van de onderzoekers een enquête las die standaard bij de onderzochte mensen werd afgenomen, schrok die zich een hoedje. ene Brendan had namelijk ingevuld: 'Deze ervaring heeft me van een slopend persoonlijk probleem afgeholpen. Google mij maar. Ik weet nu wat ik moet doen'"

Volgens Alvarado bleek deze Brendan een Amerikaanse witte nationalist te zijn. En geen alledaagse huis-tuin-en-keuken-neonazi wat dat betreft. "Hij was leider van de Midwest factie van Identity Evropa, een neonazistische groep. Hij had zelfs meegedaan aan de rellen in Charlottesville van 2017."

Quote

Hij realiseerde zich: het allerbelangrijkste is liefde en de menselijke connectie

Christianne Alvarado

Recent dook een BBC-journalist in het verhaal van Brendan en zocht hem op. En wat bleek: hij was echt tot inkeer gekomen. "Hij bleek zijn racistische denkbeelden echt achter zich te hebben gelaten. Hij bleek uit verveling meegedaan te hebben met het onderzoek, en omdat het een dubbelblind onderzoek was, wist hij niet wat hij innam. Wat volgde was een ervaring waarin hij realiseerde: het allerbelangrijkste is liefde en de menselijke connectie. Hij had zijn tijd verspild aan zaken die er niet toe doen."

Of we nu met zijn allen MDMA moeten geven aan onze racistische vrienden of familieleden? Dat raadt Alvarado nog niet direct aan. "Ook niet als ze het zelf willen, want dat is illegaal. En het is nu nog een ongelukje, dus een direct causaal verband is nog lang niet gelegd. Er moet nog veel onderzoek volgen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie