Buitenland
VPRO

In Turkije controleert een maffioso de politici

foto: YouTubefoto: YouTube
  1. Nieuwschevron right
  2. In Turkije controleert een maffioso de politici

Als een kopstuk uit de Turkse onderwereld gaat vloggen, dan is dat nieuws. Zeker als hij de vuile was buitenhangt en vertelt over zijn banden met de Turkse politiek, bijvoorbeeld met partijgenoten van president Erdogan. En of het nu waar is of niet: spannend is het wel.

Sedat Peker

Al ruim twee weken lang houdt de Turkse maffioso Sedat Peker de gemoederen bezig in Turkije. In zijn YouTube-filmpjes, die miljoenen keren bekeken worden, verhaalt hij levendig over zijn zeer twijfelachtige contacten met Turkse (ex-)ministers. Met die vuile was brengt hij Erdogan en zijn AK Partij op z'n minst in verlegenheid, maar misschien wel meer. En dan rijst de vraag: waarom zoekt hij de confrontatie met de kliek rondom president Erdogan? Turkijecorrespondent Rob Vreeken legt bij het uit bij Bureau Buitenland.

Peker is een van de bekendste maffiosi van Turkije, vertelt Vreeken. "Hij is in het verleden meerdere keren veroordeeld voor oplichting, moord en georganiseerde misdaad en nog een hoop meer." Na een van zijn laatste veroordelingen vluchtte Peker naar Marokko en verblijft nu in Dubai, in de Verenigde Arabische Emiraten. "Een soort Godfather in ballingschap."

Smeermannetje

Want zo presenteert hij het wel, zegt Vreeken: hij schuwt het theatrale zeker niet. Hij belde in een van de filmpjes zelfs live met een regeringsgezinde journalist, die ervan wordt beschuldigd een soort smeermannetje te zijn tussen onderwereld en politiek. "Mensen om mij heen dachten zelfs dat het een Netflix-serie was."

In een van zijn video's richt Peker zich rechtstreeks tot minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, zijn 'pion' die Peker persoonlijk van politiebewaking zou hebben voorzien. De minister van Binnenlandse Zaken zou ook Peker hebben gewaarschuwd dat er een onderzoek naar hem werd gedaan, waardoor Peker besloot het land te verlaten. "Die minister heeft hem inmiddels aangeklaagd en alles ontkend."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Waarom hij dit doet, is nog steeds onbekend. "De enige reden die in media genoemd wordt voor deze actie, is dat in april panden van Peker zijn binnengevallen in Turkije en er mensen gearresteerd zijn. Maar je vraagt je af of dat wel echt de reden is voor zijn YouTube-campagne. Je zoekt niet voor je plezier ruzie met de kliek rondom Erdogan."

Cliffhanger

Maar, zoals een goede Netflix-serie betaamt, is het einde nog niet bekend. "Hij zegt: ik kom met nog veel meer. En dat lijkt hij ook waar te kunnen maken. Dat zal niemand leuk vinden rondom Erdogan."

Het is niet zo dat Erdogan aan het wankelen is, benadrukt Vreeken. Erdogan worstelt wel met meer problemen: inflatie, teruglopende populariteitscijfers, noem maar op. "Het is de vraag wat het politieke effect gaat zijn als hier meer bewijs over komt. De oppositie wil dat er een onderzoek komt naar deze claims, want dat blijven het natuurlijk: claims, maar dat onderzoek komt er waarschijnlijk niet."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie