Buitenland
VPRO

Fréderike Geerdink: 'PKK geen terroristische organisatie'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Fréderike Geerdink: 'PKK geen terroristische organisatie'

Fréderike Geerdink werkt al dertig jaar als journalist, onder meer als correspondent in Turkije en Koerdistan. Haar werk richt zich vaak op machtsstructuren, en in het bijzonder op de positie van de Koerden. Toen ze in 2015 Turkije werd uitgezet vanwege haar werk over de Koerdische kwestie, ging ze een jaar undercover bij de Koerdische gewapende PKK. Ze schoof aan bij Nooit Meer Slapen voor een gesprek over haar werk, en haar plaats in de samenleving: "Als journalist ben ik van rol veranderd."

Frederike Geerdink (journalist) - Nooit meer slapen

Recht op zelfbeschikking

Eigenlijk is de oplossing voor het Koerdische conflict in Turkije een hele simpele, stelt Geerdink. “Het probleem is dat mensen hun basale rechten niet gerespecteerd zien. Als dat wel zo zou zijn dan was het opgelost. Dan gaat het om rechten die iedereen erkent. Je eigen taal mogen spreken, onderwijs in je eigen taal mogen krijgen.”

Ook het recht op zelfbeschikking, eveneens een internationaal erkent recht, wordt door de Turkse overheid niet geboden. Geerdink: “Dat kan op allerlei manieren, ook binnen een land. De Schotten hebben hun eigen parlement, de Koerden in Irak hebben in de Iraakse Grondwet hun autonomie vastgelegd. Maar de Koerden in Turkije hebben dat allemaal niet.”

Quote

Er zijn ook landen waar journalisten zich identificeren als ondersteuners van de macht.

Fréderike Geerdink

Geen terroristische organisatie

In de ogen van Geerdink is de PKK "absoluut geen terroristische organisatie", ondanks het gegeven dat veel Europese landen de PKK wel als zodanig erkennen. "Het is geen absolute wetenschap, zo’n lijst. Dat is een geopolitieke kwestie welke organisaties op een dergelijke lijst komen, en welke niet."

Volgens Geerdink is de PKK druk bezig om zichzelf van die lijsten te halen, vooral in Europa. "Daar voeren ze rechtszaken over, en dat gaat heel goed, maar dat weet bijna niemand, want niemand schrijft erover." Geerdink noemt het voorbeeld van België, waarbij de hoogste rechter heeft gezegd dat de PKK inderdaad niet als terroristische organisatie kwalificeert, en dat de Belgische overheid daar iets mee moet doen.

Objectiviteit

Bang om als niet-objectief te worden gezien is Geerdink niet, al is het maar omdat complete objectiviteit in haar ogen niet mogelijk is. Een activist vindt Geerdink zichzelf echter ook niet. "Ik gebruik journalistieke methodes. Ik ga dat weggetje op om te kijken waar die legerpost staat, ik praat eindeloos met mensen, ik rij rond in Koerdistan en ik klop op deuren en vraag hoe het zit en wat ze meemaken."

Geerdink: "Als journalist ben ik van rol verandert. De meeste journalisten hier noemen zichzelf een objectieve buitenstaander. Dat vond ik mezelf ook. Er zijn ook landen waar journalisten zich identificeren als ondersteuners van de macht, maar daarnaast heb je ook nog de groep aan de andere kant: zij die de macht bevragen en het opnemen voor vermeende slachtoffers van de macht."

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie