Buitenland
NOS

Requiemhaaien mogelijk beter beschermd

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Requiemhaaien mogelijk beter beschermd

Gunstige ontwikkelingen voor een bedreigde diersoort, de requiemhaai. Er wordt waarschijnlijk snel een resolutie aangenomen waardoor de beesten beter beschermd zullen zijn in de toekomst.

Requiemhaaien beter beschermd

In Panama City vindt een top plaats over de handel van bedreigde diersoorten. Bij deze top lagen er drie verschillende haaienvoorstellen op tafel, die waren allemaal aangenomen. "Historisch", zegt Barbara Slee, programma-manager bij het International Fund for Animal Welfare, in NOS Met het Oog op Morgen. De voorstellen zijn er nog niet. "Nu moet de plenaire vergadering nog wel voor die voorstellen stemmen." Slee verwacht echter dat de voorstellen wel door de plenaire vergadering komen.

Voorstellen

"Als deze drie voorstellen dus definitief worden aangenomen door de 183 landen die partij zijn van de top, krijgen bijna 100 haaiensoorten meer bescherming." Wanneer landen dan nog willen handelen in deze haaisoorten, moeten ze kunnen aantonen dat ze op een legale en duurzame manier verkregen zijn. "Als de voorstellen worden aangenomen, zorgt het er eigenlijk voor dat de handel beter gereguleerd wordt en dat er duurzame limieten worden gesteld voor de handel."

Het is hard nodig volgens Slee. "Er is gewoon veel te weinig controle en zicht wat er wereldwijd gevangen en verhandeld wordt."

Haaienjacht

Veel mensen weten niet dat handel in haaien enorm is, zegt Slee. "Dat gaat allemaal via de grote visserievloten. Het is heel moeilijk om duidelijk aantallen te noemen, maar er worden wel schattingen gemaakt. De schattingen wijzen erop dat het gaat om enorme aantallen, dan hebben we het over tussen de 75 en 100 miljoen haaien die gedood worden in de wereldwijde commerciële visserij. Ieder jaar weer."

Er is nog altijd een grote vraag naar haaienvinnen voor gerechten als haaienvinnensoep. "Dat is voornamelijk in Azië. Maar het is te eenvoudig om je vinger alleen te wijzen naar Azië. Ook EU-landen handelen in vlees en vinnen."

Bescherming

Volgens Slee is het enorm belangrijk dat de requiemhaai beter beschermd wordt. “Het gaat echt om dramatische afnames van haaienpopulaties. Meer dan helft van de haaienpopulaties wordt met uitsterven bedreigd of is er dichtbij in de buurt. Het gaat echt heel slecht", vertelt ze.

"Ze hebben een ontzettend belangrijke rol bij het in stand houden van de fragiele balans van mariene ecosystemen. Om onze oceanen gezond te houden. Effectief heel de mensheid, maar ook de toekomst van onze planeet hangt af van gezonde ecosystemen."

OOG Requiemhaaien

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie