Buitenland
VPRO

Wat wil Rusland met de bezette gebieden in Oekraïne?

foto: Dimitar Dilkoff/ ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat wil Rusland met de bezette gebieden in Oekraïne?

In de chaos van de strijd is het lastig te bepalen wat er nou precies gebeurt in de door Rusland bezette gebieden in Oekraïne. Wat willen de Russen, en hoe proberen ze dat te realiseren? Correspondent Michiel Driebergen vertelt over een aantal belangrijke ontwikkelingen in Bureau Buitenland.

Wat we weten over hoe Rusland in bezet gebied opereert

“We moeten voornamelijk onze ogen richten op het zuiden van Oekraïne, rondom Cherson”, vertelt de correspondent. Het lijkt erop dat de Russen voornamelijk geïnteresseerd zijn in deze regio van het land: strategisch en economisch is het zuiden van groot belang voor Oekraïne. Zonder slag of stoot zal het niet gaan, benadrukt Driebergen. De bevolking lijkt zich er niet bij neer te leggen, en gaat op meerdere plekken nog elke dag de straat op.

"Het lijkt er tot nu toe op dat de Russen aansturen op een soort regime change in dit gebied", vertelt de correspondent. Radiostations en mediabedrijven worden bezet en onder druk gezet, wat erop wijst dat Rusland stappen aan het ondernemen is om het gebied blijvend te bezetten volgens Driebergen. “Ik kan mij voorstellen dat het zuiden zó belangrijk is”, benadrukt de correspondent, “dat de rest, zoals de aanval op Kyiv en de beschietingen op Charkov misschien wel drukmiddelen zijn om uiteindelijk toch dat zuiden los te krijgen van Oekraïne. Maar nogmaals, de zuidelijke bevolking wil de Russen niet”.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie