Buitenland
NOSNTR

Nieuwe rellen Hongkong, parlementsgebouw geramd

foto: Reutersfoto: Reuters
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe rellen Hongkong, parlementsgebouw geramd

In Hongkong zijn opnieuw rellen uitgebroken tussen betogers en de politie. Een groep betogers probeerde met geweld het parlement binnen te komen. Ook werden wegen geblokkeerd. De oproerpolitie gebruikte pepperspray om betogers uiteen te jagen.

Het is vandaag 22 jaar geleden dat Hongkong als Britse kolonie werd overgedragen aan China. Dat gebeurde destijds onder het motto 'één land, twee systemen', waardoor de inwoners van Hongkong meer burgerlijke vrijheden hielden dan de Chinezen op het vasteland.

Maar juist aan die vrijheden wordt volgens de betogers de laatste tijd weer getornd. Al weken wordt geprotesteerd tegen een uitleveringswet, die het mogelijk maakt om verdachten uit te leveren aan het Chinese vasteland. De betogers, op sommige dagen honderdduizenden of meer, vrezen dat de wet wordt misbruikt voor politieke doeleinden.

Betogers probeerden eerder op de dag met geweld het parlementsgebouw binnen te komen. Ze gebruikten een ijzeren karretje om de glazen pui eruit te rammen. Ook op andere plekken werd schade aangericht aan het pand.

In Nieuws en Co, vanaf 16:00 op NPO Radio 1 vertelt correspondent Sjoerd den Daas wat deze ontwikkelingen voor de kwestie betekenen.

Onder druk van de protesten heeft de politiek leider van Hongkong, Carrie Lam, de uitleveringswet opgeschort. Maar de betogers nemen daar geen genoegen mee. Ze willen dat de wet helemaal van tafel gaat. Ook eisen ze dat Lam aftreedt en dat alle beschuldigingen tegen opgepakte betogers komen te vervallen.

De onlusten van vanochtend waren kort voor een ceremonie waarbij werd stilgestaan bij de Britse overdracht van 1997. Politiek leider Lam verscheen voor het eerst in bijna twee weken in het openbaar. Ze zei dat de protesten haar er bewust van hebben gemaakt dat ze moet proberen de publieke sentimenten beter in te schatten. "Ik heb mijn lessen geleerd", sprak ze, om eraan toe te voegen dat haar regering in de toekomst beter zal luisteren naar de bevolking.

Ster advertentie
Ster advertentie