Buitenland
NOS

Bus met 17 Amerikanen ontvoerd in Haïti: 'Het land glijdt verder af naar anarchie'

  1. Nieuwschevron right
  2. Bus met 17 Amerikanen ontvoerd in Haïti: 'Het land glijdt verder af naar anarchie'

Zeventien Amerikaanse zendelingen en hun gezinsleden zijn dit weekend ontvoerd door een gewapende bende in Haïti. De Amerikanen hadden een bezoek gebracht aan een weeshuis in de hoofdstad Port-au-Prince en waren met een bus op weg om een paar mensen af te zetten op het vliegveld, toen de groep werd ontvoerd. Onder hen zijn ook kinderen. In NOS Met het Oog op Morgen contact met correspondent Dick Drayer.

Waar de groep nu is, is onbekend. "De groep hoort bij een christelijke zendingsorganisatie uit Amerika, gelinkt aan onder andere de Amish. Het gaat om twaalf zendingswerkers en vijf kinderen. Ze waren zaterdagochtend zo'n vijftien kilometer ten oosten van de hoofdstad Port-au-Prince onderweg naar de luchthaven. Ze kwamen van een weeshuis waar ze hulp verlenen. Het gebied waar dat weeshuis staat, is in handen van bendes", vertelde Dick Drayer in NOS Met het Oog op Morgen. "Bij een wegversperring werden ze tegengehouden door zwaarbewapende mannen en uiteindelijk meegenomen."

Bendegeweld

Ontvoeringen komen vaker voor in Haïti, een land dat al jaren zucht onder politieke en economische crises en bendegeweld, maar de ontvoering van zo'n grote groep buitenlanders is uitzonderlijk. Drayer: "Sinds de moord op president Moïse leggen de bendes zich ook toe op massaontvoeringen. De bendes hebben een bedenkelijke reputatie opgebouwd van ontvoeren en vervolgens losgeld eisen. Dat zal nu ook gebeuren, maar dat is nog niet bekendgemaakt."

De afgelopen jaren werd het openbare leven vaak platgelegd door demonstraties tegen president Jovenel Moïse, die volgens veel Haïtianen te weinig deed tegen corruptie. Afgelopen zomer werd Moïse vermoord in zijn eigen huis, een aanslag die nog niet is opgehelderd. Sindsdien kent het land nauwelijks nog een functionerende overheid, en is het straatgeweld toegenomen. Ontvoeringen van burgers voor losgeld is een van de manieren waarop bendes geld verdienen aan de wetteloosheid.

Anarchie

"Haïti is het armste land op het noordelijk halfrond. En heeft na de moord op de president te maken met nog meer politieke onrust, bendegeweld en verslechterende sociaaleconomische omstandigheden zoals ondervoeding en voedselzekerheid. Het land glijdt verder af naar anarchie. Op de website van de overheid wordt je zelfs gewaarschuwd om beter niet naar Haïti te komen", aldus Drayer.

Veel Haïtianen hopen nu op militair ingrijpen door de VS om het land te stabiliseren, maar de Amerikaanse president Biden ziet dat vooralsnog niet zitten. "Een Amerikaans congreslid heeft ook al gezegd dat ze het geld niet gaan betalen, maar dan loopt het over het algemeen slecht af."

oog haiti

Ster advertentie
Ster advertentie