Buitenland

Moederbedrijf Zara buit Spaanse textielarbeiders uit

foto: KRO-NCRVfoto: KRO-NCRV
  1. Nieuwschevron right
  2. Moederbedrijf Zara buit Spaanse textielarbeiders uit

[KRO-NCRV] De Spaanse multinational Inditex is met merken als Zara, Bershka en Massimo Dutti de grootste modeketen ter wereld. Oprichter Amancio Ortega is er schatrijk mee geworden. Na Bill Gates is hij nu zelfs de rijkste man op aarde. Maar in Galicië, de thuisbasis van de Spaanse modegigant, voeren de textielwerkplaatsen een wanhopige strijd om hun voortbestaan.

Ooit hebben ze Inditex groot gemaakt, en nu keert het mode-imperium ze de rug toe. Dat heeft ernstige gevolgen voor mensen in de sector. Barre en vaak illegale arbeidsomstandigheden zijn aan de orde van de dag. Correspondent Lex Rietman bezocht de fabrieken.

Uitbuiting

Er worden veel overuren gemaakt en die worden niet betaald, terwijl dat wettelijk wel verplicht is. Een oud-werknemer vertelde dat hij in één jaar maar liefst 240 overuren maakte, zonder dat hij deze betaald kreeg. Je geld opeisen kan niet, want dan wordt je ontslagen. Een andere oud-werknemer werd ontslagen toen ze aan de bel trok dat haar salaris niet werd uitbetaald.

De eigenaresse van een textielwerkplaats waar twaalf vrouwen werken, neemt al jaren geen opdrachten meer aan van Inditex. “Je kon nooit onderhandelen over de prijs, zij legden de prijs op. Het maakte niet uit hoeveel minuten werk je eraan had en of je de kostprijs kon dekken.”

Lagere lonen

“Een van de problemen is dat Portugal heel dichtbij is en daar zijn de lonen veel lager. De grote opdrachtgever Inditex vertrok massaal naar Portugal en verder weg.”

Deze eigenaresse heeft zich gespecialiseerd in luxe confectie en zo heeft ze het hoofd boven water kunnen houden. Ze heeft minder mensen in dienst dan toen ze nog voor Inditex werkte, maar nu kan ze wel fatsoenlijke arbeidsomstandigheden aanbieden. Al is haar bedrijf een uitzondering in de Spaanse textiel.

Bekijk hier de reportage van Lex Rietman:

Ster advertentie
Ster advertentie