Naar homepage
Buitenland

Impeachment Trump: 'Het is nu echt een politieke oorlog'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Impeachment Trump: 'Het is nu echt een politieke oorlog'

"Het is nu echt een politieke oorlog." Dat zegt Amerika-deskundige Willem Post van Instituut Clingendael in Spraakmakers. Hij reageert op het nieuws dat de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, een afzetprocedure tegen Donald Trump is gestart.

Trump wordt ervan beschuldigd dat hij de Oekraïense president Zelensky telefonisch onder druk heeft gezet om een corruptieonderzoek te beginnen tegen zijn politiek rivaal Joe Biden. Zelf zegt Trump dat hij niets fout heeft gedaan. In een tweet spreekt hij van 'een totale heksenjacht'.

Joe Biden

Volgens Post moet je wel een impeachmentprocedure starten als je morele politieke principes hanteert. "Je zou kunnen zeggen dat de Amerikaanse president militaire hulp aan de Oekraïne tijdelijk heeft stopgezet, in ruil voor 'dirt' over zijn politieke tegenstander Joe Biden. Dan ondermijn je de veiligheid van de Verenigde Staten."

Moddergevecht

Of een impeachmentprocedure starten politiek gezien ook verstandig is en kans van slagen heeft, valt erg te betwijfelen volgens Post. "Trump gaat het onderste uit de kan halen. Dit wordt een enorm moddergevecht. Het is de vraag of hij daar ongeschonden uit komt."

Trump heeft aangekondigd het gewraakte telefoontje met de Oekraïense president Zelenski openbaar te maken. Volgens hem was het een 'vriendelijk en totaal gepast gesprek'. "Alle registers gaan straks open, het wordt een keihard politiek gevecht", verwacht Post.

Herverkiezingen

Vraag is of dit goed gaat uitpakken. Het zou averechts kunnen werken, denkt de Amerika-deskundige. "Hij kan hiermee zijn achterban verder weten te mobiliseren voor de aankomende herverkiezingen." Toch is de start van de afzettingsprocedure ook een duidelijk signaal naar de kiezer dat Trump de grenzen van de wet overschrijdt.

Ster advertentie
Ster advertentie