Buitenland
KRO-NCRV

Nieuwe Europese leiders zijn 'middenmoters en bleke fixers'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nieuwe Europese leiders zijn 'middenmoters en bleke fixers'

Na urenlang vergaderen schuiven de Europese leiders een onbekende naam naar voren: Ursula von der Leyen "Dit is verre van een dreamteam. Dit zijn middenmoters en bleke fixers." Dat zegt diplomatiedeskundige Robert van de Roer in Spraakmakers.

Quote

Timmermans is geen Kofi Annan

Robert van de Roer

Het gebrek aan charisma bij de Europese leiders baart hem zorgen. "Dit zijn geen iconen die tot de verbeelding spreken. Geen Kofi Annan's of Mandela’s." Volgens Van de Roer heeft Timmermans wél het vuur, maar heeft hij ook niet het charisma van een grote leider. "Timmermans is geen Kofi Annan."

Banenkwartet

Van de Roer denkt dat dit 'banenkwartet' het aanzien van Europa bij de kiezer weinig goeds heeft gedaan. Ook vraagt hij zich af waarom het verzet om de benoeming van Timmermans niet eerder naar buiten is gebracht. "Er is zware kritiek op Donald Tusk. Dat hij heeft zitten snurken. De vrees is dat er geen echte regie is."

'New kids on the block'

Volgens Mendeltje van Keulen zijn de nieuwe grote kingmakers in het Europese Parlement - de groene en de liberale - volgens haar terecht verontwaardigd over de gang van zaken omtrent de benoemingen. Wel lacht ze een beetje over de ketelmuziek van de oude partijen. "Dit is hoe het altijd ging. Overleg achter gesloten deuren en dat er dan opeens kandidaten uit de hoge hoed komen. Alleen zijn dit nu niet kandidaten van de christen-democraten of sociaal-democraten, maar new kids on the block."

Volgens de lector Europese Studies is het hele speelveld in Europa diverser geworden. Zo laten de midden- en Oost-Europese landen steeds luider van zich horen. Daarbij is het stemgedrag van hen onvoorspelbaarder gebleken, zegt Van Keulen.

Ook de komst van de nieuwe partijen zoals de groene, de liberale en eurosceptische fracties, maken dat ook de benoeming van Van der Leyden nog niet zeker is. "Dit Europese Parlement gaat stemmen op één van de kandidaten uit dit knoopwerk en het kan best zijn dat het dan weer gaat rafelen."

Stand.nl: De verdeling van de Europese topposities is een belediging voor de kiezerSter advertentie
Ster advertentie