Buitenland
VPRO

Britse Minister wil het aantal tenten waar dakloze mensen in leven terugdringen 'Het is vooral cosmetisch'

foto: Eveline van Egdom
  1. Nieuwschevron right
  2. Britse Minister wil het aantal tenten waar dakloze mensen in leven terugdringen 'Het is vooral cosmetisch'

De Britse minister van Binnenlandse Zaken heeft een bijzonder plan, waarmee ze zichtbare armoede in het Verenigd Koninkrijk wil aanpakken. Zij wil het aantal tenten, waar mensen die op straat leven in slapen, terugdringen. Niet door iets aan armoede te doen, maar door de tenten te verbieden. Journalist en VK-kenner Nina van Raay vertelt in Bureau Buitenland, "Veel mensen reageren hier woedend op".

Levensstijlkeuze

Van Raay vertelt dat de uitspraak van Suella Braverman tot veel ophef heeft geleid. Ze beloofde hardhandig te zullen optreden tegen tenten die door daklozen worden gebruikt om in te overnachten en richtte zich bijzonder tot de goede doelen die deze tentjes uitdelen. "Ze omschreef buiten slapen als een 'levensstijlkeuze'".

Volgens de minster dreigen straten in het Verenigd Koninkrijk 'overgenomen' te worden en zullen steden zonder actie 'een explosie van misdaad, drugsgebruik en ellende zien'. "Maar over de oorzaken van armoede en dakloosheid zegt de minister nadrukkelijk niets", vertelt Van Raay.

De uitspraak van minister Braverman is volgens de journalist bewust provocerend, in een poging het gesprek van de dag te domineren. "Ze wil de 'darling of the right' blijven. En aast op een machtspositie na het vertrek van premier Sunak".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bijzonder Bezoek

De rel valt samen met een bijzonder bezoekje aan het VK door VN-gezant van armoede Olivier de Schutter. "Hij noemt de armoede in het VK niet alleen onacceptabel, maar hij zegt dat het zelfs in strijd is met internationale wetgeving". Sinds vorig jaar is het aantal Britten dat in armoede leeft sterk toegenomen.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland - De Europese droom van Georgië

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie