Buitenland
VPRO

Hij dacht 'dit zijn aardappels'. Maar het waren granaten.

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hij dacht 'dit zijn aardappels'. Maar het waren granaten.

In de Oekraïense regio Donbas ligt een enorme hoeveelheid explosieven, granaten en mijnen: het resultaat van 6 jaar oorlog. De internationale organisatie HALO Trust probeert die landmijnen op te ruimen. Verslaggever Michiel Driebergen ging voor Bureau Buitenland mee op pad met de opruimers.

Oosten Oekraïne bezaaid met landmijnen

De Oekraïnse mijnenruimers van HALO Trust.

Slachtoffers: ook kinderen

Ruim tweeduizend mensen, onder wie 137 kinderen, werden van het leven beroofd of raakten gewond door de mijnen en verborgen explosieven. Michiel Driebergen bezoekt een school in Kramatorsk. De oorlog is daar al 5 jaar voorbij maar nog steeds wordt er 'mine risk education' gegeven om kinderen te behoeden voor de gevaren van de explosieven.

De kinderen wordt geleerd: mocht er iets geks zijn, dan moet je nooit wegrennen. Blijf stilstaan en wacht tot er hulp komt. Ze leren dat ze de plek moeten onthouden waar ze de mijn vinden, en zo snel mogelijk een volwassene erbij moeten vragen.

Een van de kinderen vertelt: "In een school vond ik een doos met 14 granaten. Mijn vriendje dacht dat het aardappelen waren of lampenbolletjes. We belden een vriendje van 12 jaar oud, die belde zijn moeder en die belde de politie." Uiteindelijk werd de boel opgeruimd en liep het af met een sisser.

De kinderen uit Kramatorsk krijgen 'mine risk education'.

'The war is still going on'

In de verte horen Michiel Driebergen en het team van HALO Trust (Hazardous Area Life-support Organisation, waarvan Het Nederlands Ministerie van Buitenlandse Zaken één van de belangrijkste donoren is) ontploffingen. De oorlog is nog niet voorbij. Er worden nog steeds nieuwe mijnen geplaatst. Een van de teamleden vertelt: "Eén jaar oorlog, staat gelijk aan 10 jaar opruimwerk, 'ontmijnen'." Kortom: Er is hier nog jaren werk te verrichten.

HALO Trust plaatst paaltjes in de gevaarlijke stukken grond.

Foto's: Ronan Shenav

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie