Buitenland
VPRO

Chef-kok Iyas speurt in zijn vrije tijd naar handlangers van Assad in België

foto: Ellen van den Bergfoto: Ellen van den Berg
  1. Nieuwschevron right
  2. Chef-kok Iyas speurt in zijn vrije tijd naar handlangers van Assad in België

Syriërs die naar Nederland, België of Duitsland vluchten lopen de kans om hier handlangers van Assad tegen te komen. Want tientallen handlangers van Assad glipten door de asielprocedures van deze landen. In Nederland is een gespecialiseerd team bezig met de opsporing van deze groep. Maar in België is er een groot gebrek aan capaciteit. Journalisten Ellen van den Berg en Fernande van Tets namen polshoogte voor Bureau Buitenland.

België kan Syrische beulen niet opsporen

"Ik ben echt een beetje wanhopig", vertelt een magistraat van het Belgische Federaal Parket. "Er lopen best een paar vooronderzoeken in België, maar we hebben te weinig capaciteit om het uit te zoeken". In Duitsland kreeg een kolonel van Assads geheime dienst vorig jaar nog een levenslange gevangenisstraf. Ook in Nederland lopen een aantal onderzoeken.

Zoeken naar bewijs

De 40-jarige Syrische chef-kok Iyas Kaadouni uit Gent besteedt daarom zijn vrije tijd aan het opsporen van handlangers van Assad in België. Veel medewerkers van de Syrische geheime dienst bevinden zich in Europa, waaronder ook gevangenisbewaarders die berucht zijn om hun gewelddadige optreden. "Hier in Europa kunnen we iets veranderen", vertelt Kaadouni. "Eindelijk kunnen we die mensen die ons leven in Syrië moeilijk hebben gemaakt voor de rechter krijgen."

Kaadouni is per dag uren aan het zoeken naar bewijs, om aan te tonen dat handlangers van Assad, die nu in België wonen, zich schuldig hebben gemaakt aan oorlogsmisdaden. "Ik werk samen met andere Syrische activisten", vertelt Iyas Kaadouni. "In elke stad in België heb ik mensen zitten. We speuren het internet af, opzoek naar foto's en filmpjes die als bewijslast kunnen dienen. Het is alleen erg lastig, de meeste handlangers van Assad hebben hun sporen op het internet uit proberen te wissen".

chevron right
chevron right
foto: Ellen van den Berg

Niet altijd vervolging

Maar zelfs als je kan bewijzen dat iemand zulke misdaden heeft begaan in Syrië blijft het lastig om in België tot vervolging over te gaan. "Er moet een directe link zijn met België", vertelt Midden-Oostendeskundige Brigitte Herremans. "Die is niet altijd duidelijk." Een slachtoffer van het Assad-regime kan zijn oude gevangenisbewaarder zien lopen in België, maar in het Belgische recht is het niet altijd mogelijk om tot vervolging over te gaan, beschrijft Herremans.

Ster advertentie
Ster advertentie