Buitenland
NOSNTR

VS en China komen tot gezamenlijk klimaatbeleid: 'Heel goed teken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VS en China komen tot gezamenlijk klimaatbeleid: 'Heel goed teken'

De twee grootste CO2-vervuilers ter wereld hebben een gezamenlijk klimaatakkoord gesloten. China en Amerika stoten samen ongeveer de helft van alle broeikasgassen uit. Hoe kijkt klimaatgezant Jaime de Bourbon de Parme naar deze samenwerking?

"Ik denk dat het een heel goed teken is, dat die twee grootmachten bij elkaar komen", zegt De Bourbon de Parme.

"Ze hebben afspraken gemaakt over onder andere hernieuwbaar energie. Ze willen dat er voldoende hernieuwbaar energie is om de fossiele brandstoffen uit te kunnen faseren. Dat is het doel wat wij allemaal ondersteunen. En het is mooi dat deze twee landen dat nu ook doen."

'Kunnen veel terrein winnen'

"Hernieuwbaar is maar 3 procent in China, 61 procent is kolen. De rest is olie en gas. Dus voordat ze daadwerkelijk die hernieuwbaar energie kunnen laten groeien, proberen ze op andere vlakken die winst te halen. Dat doen ze met methaan. Ook in Amerika is er veel methaanuitstoot. Dus als die twee daarop samenwerken, dan kunnen ze daar ontzettend veel terrein mee winnen.

"We hopen dat het zich werkelijk vertaalt in hele duidelijke taal en ambitie op de klimaattop. Dat deze twee landen ook andere landen meenemen in die hoge ambitie. En dat we daadwerkelijk ook een implementatie van de ambitie zien. Dat is aan die twee landen zelf", aldus De Bourbon de Parme.

nc klimaat

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie