Buitenland
NOS

De band tussen de Moonsekte en Japanse politiek: 'Grote consequenties voor het vertrouwen'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. De band tussen de Moonsekte en Japanse politiek: 'Grote consequenties voor het vertrouwen'

In Japan hebben duizenden mensen de staatsbegrafenis voor de vermoorde oud-premier Abe bijgewoond. Die werd in juli op straat doodgeschoten tijdens een campagnetoespraak, omdat hij banden zou hebben met de Verenigingskerk ofwel de Moonsekte. Hoe zit dat? NOS Met het Oog op Morgen vroeg het aan Japankenner Radboud Molijn.

Video niet beschikbaar

Abe werd al een paar dagen na zijn dood in besloten kring gecremeerd en geëerd met een boeddhistische plechtigheid. Vanochtend droeg zijn weduwe de urn met as van haar vermoorde man de sportarena van Tokio binnen. Op dat moment klonken er saluutschoten. Buiten stonden mensen te bidden en waren bloemen neergelegd.

Schandalen

Shinzo Abe was de langst regerende premier van het land en wordt internationaal gezien als een groot staatsman die Japan stabiliteit en aanzien heeft gegeven. Maar binnen Japan was er veel kritiek op Abe, die was verwikkeld in een aantal schandalen. Meer dan de helft van de Japanners is daarom tegen de staatsbegrafenis, ook omdat die zo'n 12 miljoen euro heeft gekost. Alleen al voor de beveiliging zijn 20.000 politieagenten ingezet.

De gearresteerde moordenaar heeft gezegd dat hij uit wraak heeft gehandeld, omdat Abe banden zou hebben gehad met de omstreden Verenigingskerk, een religieuze sekte die zijn moeder financieel zou hebben geruïneerd. "Er zijn allerlei merkwaardige dwarsverbanden tussen de moonies en Abe", zegt Molijn.

'Grote consequenties'

"De Moonsekte is een hele conservatieve kerk en een hele rijke. Tussen 2009 en 2011 maakte de sekte zo'n 600 miljoen dollar, waarvan pakweg 70 procent uit Japan kwam. Japan is de financier van die kerk. Daardoor kunnen ze veel mensen op de been brengen om bijvoorbeeld te helpen bij verkiezingen", aldus Molijn.

"Er is een onderzoek aangekondigd. Er gaan nog veel meer dingen boven water komen. Het is de vraag of de regeringspartij Liberaal-Democratische Partij dit schandaal zal overleven. Dit kunnen ze niet zomaar van zich afschudden. Dit heeft grote consequenties voor het vertrouwen van Japanners in de politiek."

oog japan

Ster advertentie
Ster advertentie