Buitenland
VPRO

Na schandaal groeit ook in Japan verzet tegen seksueel geweld

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Na schandaal groeit ook in Japan verzet tegen seksueel geweld

De carrière van een van Japans meest bekende tv-persoonlijkheden hangt aan een zijden draadje. Volgens Japan-correspondent Anoma van der Veere krijgt namelijk de MeToo-beweging daar nu ook eindelijk voet aan de grond. In Buitenland Uitgelicht vertelt hij waarom.

Hostessbar

"Teruyuki Kagawa is echt een grootheid in Japan", vertelt Van der Veere over de acteur die al meer dan dertig jaar in het vak zit. Hij verschijnt in films, televisieseries, talkshows en reclamespotjes. Maar nu is Kagawa met zijn gezicht op televisie omdat hij zich in 2019 schuldig heeft gemaakt aan seksueel geweld.

"Hij bezocht toen een hostessbar, zo’n bezoek is gebruikelijk in Japan", legt Van der Veere uit. "Daar ga je met collega's en vrienden naar toe om gezellig met vrouwen te praten en een drankje te drinken en complimentjes uit te wisselen." Maar in die hostessbar ging het toen mis, vertelt de correspondent. "Kagawa heeft een vrouw in haar nek gegrepen, haar borsten aangeraakt en ook haar ondergoed uitgetrokken – en dat is zonder toestemming gebeurd." Het slachtoffer heeft destijds een rechtszaak aangespannen, maar die is om onbekende redenen weer ingetrokken. Het voorval komt nu alsnog via sociale media en foto’s in een roddelblad naar buiten.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Excuses

De filmster heeft inmiddels publiekelijk zijn excuses aangeboden. Zijn gedrag van toen heeft volgens Van der Veere grote consequenties voor zijn carrière. "Verschillende van zijn werkgevers hebben besloten om de banden met hem te verbreken." Zo heeft autofabrikant Toyota, waar hij onder andere reclamespotjes voor maakte, laten weten zijn contract niet te zullen verlengen en het bedrijf heeft voor nu ook de lopende reclames van de buis gehaald. Tokyo Broadcasting System Television (TBS) heeft hem ontslagen als host van het programma 'The Time'. Ook de Japanse publieke omroep, NHK, zou een programma met hem gaan uitzenden, maar dat is nu ingetrokken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Groeiend bewustzijn

"De MeToo-beweging gaat in Japan langzamer." Dat zulk gedrag nu gevolgen heeft voor iemands carrière, zeker bij zo'n ster als hij, is volgens Van der Veere best zeldzaam. "Het lijkt erop dat er een groeiend bewustzijn is rondom genderongelijkheid en voornamelijk ook dat vrouwen zich steeds meer uitspreken, via bijvoorbeeld sociale media. Dat maakt het zo bijzonder."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie