Buitenland
EONOS

'Iedereen wist dat Rushdie met deze druk leefde'

foto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Iedereen wist dat Rushdie met deze druk leefde'

De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie is vrijdag neergestoken voorafgaand aan een lezing die hij zou geven in de staat New York. Een onbekende man bestormde het podium en stak de 75-jarige auteur neer. Rushdie is gewond afgevoerd naar het ziekenhuis. De Nederlandse schrijver Jamal Ouariachi, die Rushdie in 2015 uitgebreid interviewde, zegt dat "iedereen wist dat Rushdie met deze druk leefde."

Eind jaren '80 sprak de Iraanse geestelijke leider Ayatollah Kohmeini een fatwa uit over Rushdie, vanwege diens roman De Duivelsverzen. Conservatieve moslims vonden het boek godslasterlijk, en er werd zelfs een bedrag van 3 miljoen dollar uitgeloofd voor iemand die hem zou doden.

"Na meer dan dertig jaar van het uitspreken van de fatwa is het dan toch gelukt", zegt Ouariachi. "Al die tijd heeft hij onder de druk geleefd van een mogelijke terroristische aanslag, hopelijk niet met de dood als gevolg. Iedereen wist dat hij onder deze dreiging leeft."

Beveiliging

Ouariachi interviewde Rushdie in 2015 bij de afsluiting van het Crossing Border Festival in Den Haag. Destijds waren er strenge veiligheidsmaatregelen nodig, viel de Nederlandse schrijver al op. "Het leek wel een belegerde vesting". Rushdie maakte desondanks een heel ontspannen indruk. "Hij ging er relaxed mee om en wilde eigenlijk helemaal niet beveiligd worden".

Een moment viel hij uit, toen hij ontdekte dat er veel plaatsen op de tribune waren afgezet. "Toen zag ik het trauma voor mijn ogen van een man die zo onder druk moest leven, en dat niet wilde."

Tijdens het interview werd de moeder van Ouariachi even onwel. "Hij zei, ontferm jij je over je moeder, dan doe ik de vragen uit de zaal. Daarmee wilde hij de beveiliging ook nog even tarten. Dat toont zijn moedige en koppige omgang met de situatie. Hij wil een vrij leven."

Jamal Ouariachi over aanslag op Salman Rushdie

Ster advertentie
Ster advertentie