Buitenland
VPRO

Druk op Japanse regering groeit om homohuwelijk te legaliseren

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Druk op Japanse regering groeit om homohuwelijk te legaliseren

Het homohuwelijk is in Japan een heet hangijzer dat voor veel controverse zorgt. Komende maand organiseert Japan een bijeenkomst van de G7, en het is zelf het enige deelnemende land dat geen homohuwelijk of officieel partnerschap kent. "Zestig procent van de Japanse bevolking zegt dat ze voor het homohuwelijk zijn. En tegelijkertijd zegt de overheid 'Nee, dat gaan we toch niet doen'", vertelt correspondent Anoma van der Veere in Bureau Buitenland.

Druk op Japanse regering groeit om homohuwelijk te legaliseren

In afwezigheid van een nationaal systeem voor homoseksuele partners, hebben homoseksuele stellen in Japan nauwelijks rechten. Zo sprak van der Veere onlangs een homoseksuele advocaat die na een ongeluk in het ziekenhuis lag, maar niet bezocht mocht worden door zijn partner. "Je bestaat gewoon niet. Je wordt gewoon letterlijk gezien als twee vreemden."

Adoptie

Omdat homoseksuele stellen geen legale erkenning krijgen, moeten zij soms creatieve manieren vinden om hun relatie te formaliseren. Eén van die manieren is adoptie. "Sommige homoseksuele stellen adopteren elkaar om juridische bescherming te krijgen", legt Van der Veere uit. "De ene partner adopteert de andere partner, waardoor ze juridisch gezien familie worden en zodoende bepaalde rechten kunnen verkrijgen die ze anders niet zouden hebben."

Traditionele waarden

Volgens de correspondent beweren conservatieve Japanners dat het homohuwelijk de Japanse samenleving overhoop zou gooien, het geboortecijfer zou laten dalen en de 'traditionele familie' zou vernietigen. Toch is het verzet tegen het homohuwelijk niet altijd vanzelfsprekend geweest in de Japanse geschiedenis, vertelt Van der Veere. "Het is pas sinds de introductie van wat wij nu zien als christelijke waarden, tijdens de industrialisatie en modernisering aan het einde van de 19e eeuw, dat het homohuwelijk echt werd gezien als een soort schande van de samenleving."

Internationale druk

Premier Kishida heeft geprobeerd een antidiscriminatiewet voor te stellen, maar Van der Veere gelooft niet dat dit veel zal veranderen. Hij verwacht dat de wet in "een betekenisloze vorm" zal worden aangenomen en uiteindelijk weinig zal opleveren. "Tenzij er echt enorme druk in één keer gaat plaatsvinden. Dat zou internationaal moeten zijn. Buitenlandse leiders zouden zich daar misschien ook over moeten uitspreken. Dat zou kunnen helpen om druk op de overheid zetten. Maar zolang dat niet gebeurt, verwacht ik eigenlijk niet dat er veel gaat veranderen."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie