Buitenland
NOS

Criminaliteit in Japan toegenomen: 'Twee derde van de Japanners voelt zich onveilig'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Criminaliteit in Japan toegenomen: 'Twee derde van de Japanners voelt zich onveilig'

Voor het eerst in twintig jaar is de criminaliteit in Japan toegenomen. Het aantal misdrijven steeg vorig jaar met bijna 6 procent, terwijl Japan juist bekend stond om zijn lage criminaliteitscijfers. Is de tijd van ultraveilige Japan voorbij? Dat vroeg het NOS Radio 1 Journaal aan correspondent Anoma van der Veere.

Video niet beschikbaar

"Dat komt voort uit allemaal verschillende soorten misdaden die aan het stijgen zijn. De klassiekers: diefstal en prostitutie en verkrachting zijn enorm gestegen. Er is ook sprake van meer steekincidenten en straatgeweld. Maar je hebt ook een nieuw soort misdrijf dat veel meer voorkomt: online criminaliteit. Je ziet dat veel meer mensen opgelicht worden via sociale media."

"Zwendelpraktijken zijn een aantal keer groot in het nieuws gekomen. Vandaag nog zijn er negentien Japanners aangekomen in Tokio die uit Cambodja zijn gegooid vanwege oplichting. In het binnenland zijn het vooral ouderen die slachtoffer worden", weet Van der Veere.

Huiselijk geweld

"Er is ook meer huiselijk geweld. Dat ligt aan twee dingen: de pandemie en een wetsverandering. De overheid heeft geprobeerd in te grijpen door de definitie van huiselijk geweld aan te passen. Dat was in eerste instantie alleen fysiek geweld. Een slachtoffer kon dus alleen naar de politie gaan als die bijvoorbeeld blauwe plekken had."

"Nu valt psychologisch geweld daar ook onder. Dus het gaat niet alleen om nieuwe soorten misdrijven, maar ook om misdrijven die eerst werden genegeerd en nu aangepakt worden", zegt Van der Veere. "Dat draagt ook bij aan de stijging."

Buurtcontrole

"Internationaal gezien is Japan nog steeds een redelijk veilig land. De overheid geeft veel geld uit aan politie en handhaving. Je ziet dat er veel buurtcontroles zijn, dat buurtbewoners vrijwillig op pad gaan. Je ziet dat tieners minder vaak betrokken zijn bij misdrijven. Maar de Japanners zelf voelen zich steeds onveiliger."

De politie heeft onderzoek gedaan waaruit is gekomen dat twee derde van de Japanners zich onveilig voelt. Vooral vrouwen, want die zijn vaker het slachtoffer", aldus Van der Veere.

r1jn japan

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie