Buitenland
NOS

Is Rusland straks de baas in Wit-Rusland?

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Is Rusland straks de baas in Wit-Rusland?

Zoals elke zondag wordt er vandaag wederom massaal gedemonstreerd tegen president Loekasjenko. Veel effect hebben de protesten tot nu toe nog niet gehad. Sterker nog, met de groeiende bemoeienis van Rusland lijkt het voor de oppositie in Wit-Rusland de verkeerde kant op te gaan.

''Loekasjenko heeft de hulp van Poetin al ingeroepen om de stabiliteit van het land te waarborgen. Hij kon het zelf niet aan met de huidige protesten. Poetin grijpt dat aan om heel snel een unieverdrag erdoor te drukken'', vertelt journalist en Wit-Rusland kenner Franka Hummels in Met Het Oog Op Morgen.

Video niet beschikbaar

Het unieverdrag tussen beide landen is al langer een wens van zowel Loekasjenko en Poetin. Laatstgenoemde wil dat verdrag gebruiken om een sterkere samenwerking tussen beide landen te forceren, zonder de soevereiniteit van Wit-Rusland te ondermijnen.

Poetin wil invloed vergroten

''Maar Poetin probeert wel op allerlei manieren de Russische invloed te vergroten. Dat zie je bijvoorbeeld bij de staatstelevisie. Mensen die daar werkten hebben ontslag genomen, in plaats van hen werken nu bijvoorbeeld Russen. Daar zit dan een Russisch campagneplan achter, dat is één van de voorbeelden waaruit blijkt dat Rusland een innige samenwerking wil forceren.''

Op dinsdag komt Poetin zelfs langs in Wit-Rusland, om daar de sterkere samenwerking te bespreken. Daar zal hij volgens Hummels proberen zo veel mogelijk onderdelen van het unieverdrag erdoor te drukken bij Loekasjenko, zodat de invloed van Rusland ook groter wordt in het land.

Demonstranten niet anti-Russisch

Opvallend is wel dat veel demonstranten niet per se anti-Russisch zijn. Voorheen was het vaak zo dat de demonstranten vaak pro-Europees waren. Door hen werd de Wit-Russische identiteit in eerste instantie gezien als anti-Russisch. Dat is volgens Hummels inmiddels niet meer zo. ''De Wit-Russische identiteit wordt inmiddels gezien als iets eigens. De huidige kopstukken van de oppositie zijn ook helemaal niet zo anti-Russisch. Maar, Poetin en Loekasjenko worden vaak wel op de hak genomen in de demonstraties.''

De kans op vertrek is voor Loekasjenko een stuk kleiner geworden met de groeiende invloed van Rusland. Zeker nu de demonstraties als vier weken duren. ''Wat nu een politiestaat was, zal straks een militaire dictatuur worden. De demonstranten zullen toch echt met geweld onderdrukt worden.''

Franka Hummels

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie