Buitenland
NOS

Betogers Curaçao eisen vertrek premier en bestormen regeringscentrum

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. Betogers Curaçao eisen vertrek premier en bestormen regeringscentrum

Op Curaçao zijn boze burgers en werknemers van de vuilophaaldienst de straat op gegaan om te demonstreren tegen de regering-Rhuggenaath. Daarbij hebben ze onder meer het kabinetsgebouw bestormd.

Het begon gisterochtend, na een mededeling van de directeur van de vuilnisverwerking, zegt correspondent Dick Drayer in het NOS Radio 1 Journaal. "Hij had aangekondigd dat er mensen weg moesten omdat de overheid haar jaarlijkse bijdrage aan de vuilverwerking niet betaalt, er is geen geld meer. Dat was de spreekwoordelijke druppel."

Rhuggenaath wordt door de betogers verantwoordelijk gehouden voor het verlies van duizenden banen en de dramatische economische situatie als gevolg van de coronacrisis. De semi-ambtenaren moeten al salaris inleveren vanwege de coronacrisis en zij zijn volgens Drayer niet de enige. "Bij hun mars naar de binnenstad sloten ook andere boze burgers aan."

Vertrek

Toen bleek dat de premier niet buiten met de demonstranten zou praten, trokken de betogers naar het regeringscentrum van Fort Amsterdam in Willemstad. Daar bestormden ze de ingang en namen ze bezit van het plein voor het kantoor van de minister-president. De betogers eisten het vertrek van Rhuggenaath en nieuwe verkiezingen.

Uiteindelijk werd het plein schoongeveegd door de ME, nadat betogers vernielingen hadden aangericht waarbij ook de auto van de premier het moest ontgelden. De agenten werden tijdens de actie bekogeld met stenen en de politie heeft waarschuwingsschoten gelost en traangas gebruikt. Verschillende agenten raakten gewond.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie