Buitenland
NOS

Hart van eerste Braziliaanse Keizer deze week te zien in Brazilië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hart van eerste Braziliaanse Keizer deze week te zien in Brazilië

Brazilianen met historisch besef kunnen deze week gaan kijken naar het hart van de eerste keizer van hun land, Dom Pedro de Eerste.

Het hart van keizer Dom Pedro

“Hij is de man geweest die voor de onafhankelijkheid van het land heeft gezorgd. Hij heeft zich tegen zijn vader verzet en heeft Brazilië naar de onafhankelijkheid geleid”, vertelt Brazilië-specialist en oud-universitair hoofddocent Marianne Wiesebron in NOS Met het Oog op Morgen.

Dom Pedro

“Eerst is hij als zoon van Johan VI achtergelaten als regent van Brazilië. Onderhevig dus aan zijn vader en de regering in Portugal. Toen Portugal steeds meer Brazilië terug begon te draaien als kolonie, hebben Brazilianen met Dom Pedro aan het hoofd, gezegd: nee dat willen wij niet. Alles wat ontwikkeld is in die periode, waardoor de economie vooruit ging, wilde Portugal niet. Toen heeft Dom Perdo op 9 januari 1822 gezegd: ik blijf. Toen op 7 september van dat jaar heeft hij gezegd: onafhankelijkheid of dood. Dus tegen zijn vader en de Portugese autoriteiten van die tijd. En in december van 1822 is hij keizer gekroond.”

Hart

“Zijn hart is Port gebleven in de kerk, op zijn verzoek. Zijn hart werd apart begraven. Het wordt bewaard op water in een glazen vaas met een deksel.”

“Ik heb het een keer gezien. Ik was in Porto op een congres, toen was dat hart naar het congres gebracht. Dat was heel spannend en interessant. Dat was van Dom Pedro en dat is een belangrijk persoon geweest.”

Tentoongesteld

Nu wordt zijn hart tentoongesteld in Brazilië. “Brazilië is op 7 september 2022 precies 200 jaar geleden onafhankelijk geworden. Er zijn allerlei tentoonstellingen en activiteiten die dit jaar plaatsvinden om dit memoreren. Tegelijkertijd waar het hart wordt vertoond in Brazilië is er een tentoonstelling, een tijdslijn waar het hele onafhankelijkheidsverhaal en de ontwikkeling van Brazilië wordt getoond.”

Bolsanaro

Het hart van Dom Pedro wordt nu ook tentoongesteld op verzoek van president Bolsanaro. “De meeste mensen die er over schrijven, dus historici en specialisten van de 19e eeuw, vinden dit geen goed idee, een morbide idee en geldverkwisting. Je kan het beter besteden aan de mensen van Brazilië.”

“Hij ziet Dom Pedro als iemand die een coup heeft gepleegd. Dat is iets waar hij ook over droomt. Hij zegt: kijk eens, dat heeft hij gedaan voor het goede van het land, dus misschien ga ik ook zoiets doen. Het hart is ook ontvangen met alle eer als een staatshoofd je komt bezoeken. Met het nationale volkslied dat gezongen werd, het vliegtuig waar het mee kwam reizen. Voordat het mocht gaan, heeft een medisch team het gekeurd of het wel in staat was om te reizen. Niemand weet hoeveel geld hieraan besteed wordt.”

Brazilianen

Wiesebron denkt niet dat Brazilianen zitten te wachten op het hart. “Er zijn wel mensen die naar de tentoonstelling gaan, maar dat hart is maar een onderdeel van een tentoonstelling. Dus ik denk niet dat de president hier stemmen mee wint. Dit jaar wordt er ook gestemd voor een president en hij is kandidaat.”

“Ik weet dat in het museum waar Dom Pedro die kreet heeft gedaan over onafhankelijkheid of dood, daar hangt een enorm schilderij van hem. Hij zit op een paard met een groot zwaard en daar spreekt hij die kreet uit. Elk jaar komen daar Brazilianen naar toe om de eer te bewijzen aan Dom Pedro, maar dat is wat anders dan het hart gaan bekijken.”

OOG hart

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie