Buitenland
VPRO

'Flaterkoningin Liz Truss houdt nog altijd vast aan haar ideologie'

foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Flaterkoningin Liz Truss houdt nog altijd vast aan haar ideologie'

In de nieuwe winterserie Bureau Blunderland van Bureau Buitenland worden politieke flaters van het afgelopen jaar op een rij gezet. In de derde aflevering duidt voormalig Verenigd Koninkrijk-correspondent Hieke Jippes de Britse flaterkoningin van dit jaar: Liz Truss, die tijdens haar korte premierschap onwrikbaar een economische koers aanhield, zelfs toen alle signalen op rood gingen. "Het was chaos."

Bureau Blunderland #3: Verenigd Koninkrijk

Chaos

Drie premiers binnen 1 jaar. Gigantische ruzie in de Conservatieve Partij. En dat terwijl het Verenigd Koninkrijk in een zware economische crisis zat. "Liz Truss wist aan het roer de competentie van haar partij als een veilige economische beheerder in één klap onderuit te halen. En als je reputatie eenmaal vernield is, is het niet zo makkelijk om die weer terug te krijgen", zegt Hieke Jippes.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Lizzy Lettuce'

Truss trad op 20 oktober af. 5 dagen later werd ze opgevolgd door Rishi Sunak. Voor haar aftreden was de Britse tabloid The Daily Star 7 dagen lang bezig met het livestreamen, waarbij het hoofd van de premier naast een krop sla, genaamd 'Lizzy Lettuce', was afgebeeld. De vraag was: wie houdt het het langste vol? De krop sla won. Voornaamste oorzaak van het debacle was Truss zelf die weinig steun kreeg van haar achterban.

Paladijnen

Jippes zegt dat de situatie waarin het land verkeerde voor elke premier ellendig was geweest. "Denk aan de oorlog die in Oekraïne was uitgebroken en de gevolgen van dien, zoals hoge energiekosten, toenemende inflatie. Maar ook de nationale rouw van koningin Queen Elizabeth en de voorspellen van een recessie, nog meer dan in andere landen. Het was niet gemakkelijk. Ze was lamgelegd."

Wat Truss wél te verwijten valt in haar overmoed, is dat ze zich omringde zich met paladijnen die het allemaal eens waren met haar ideologie, die vooral haar in de richting stuurde die economisch zo desastreus is geweest, zegt Jippes. "Dat betekent zo laag mogelijke belastingen en zo min mogelijke staatsbemoeienis."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'I'm a fighter, not a quitter'

Een vechter en allesbehalve een wegloper, zo bestempelde Truss zichzelf. Zelfs toen haar belangrijkste bondgenoot Kwasi Kwarteng, de minister van Financiën in haar kabinet, werd ontslagen vanwege omstreden belastingplannen die Truss met hem had bedacht.

"Dat zegt wat over haar persoonlijkheid. Ze wordt omschreven als een Bulldog die zich vastbijt aan iets en zich niet loslaat tot het werkelijk niet meer houdbaar is", zegt Jippes.

Opgelucht

"Ze houdt nog steeds vast aan haar eigen ideologie. Truss beweert namelijk dat haar partij niet rijp waren voor haar plannen." Tegen haar personeel zei ze opgelucht dat het over was: 'I’m relieved it’s all over. At least I was prime minister.'"

Wil je meer weten over de blunders van Truss? Lees hier meer:

Bureau Blunderland

Wat was de grootste politieke blunder van 2022? Die vraag staat centraal in onze winterserie Bureau Blunderland. Van China tot aan Duitsland kijken we terug op de grootste politieke flaters. Luister het in je favoriete podcastapp of hier terug: https://vpro.nl/bb

Ster advertentie
Ster advertentie