Buitenland
VPRO

Nederlandse Oeigoer: 'Knip stedenbanden met Chinese gemeenten door'

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse Oeigoer: 'Knip stedenbanden met Chinese gemeenten door'

Zijn de banden tussen Nederlandse en Chinese steden nog te rechtvaardigen? In steeds meer gemeenteraden speelt de discussie of de relatie met een Chinese regio moet worden doorgeknipt of behouden, vanwege de mensenrechtensituatie in China.

Nederlandse Oeigoer vraagt gemeenten hun band met Chinese stad te verbreken

Dwangarbeid

Volgens de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben zo'n 35 gemeenten en 11 provincies een relatie met een Chinese stad of regio. Die begeven zich op glad ijs, zegt de Nederlands-Oeigoerse activist Ahmedjan Kasim in Bureau Buitenland. Tien jaar geleden kwam hij met zijn moeder vanuit Xinjiang naar Nederland. ''Oeigoeren worden onderdrukt in China. Bekend is dat ze in verschillende steden in het binnenland van China dwangarbeid verrichten'', vertelt Kasim.

De activist wil af van banden tussen Nederlandse en Chinese gemeenten, omdat hij bang is dat lokale politici zodanig worden beïnvloed door China, dat ze zelfcensuur zullen plegen. ''Misschien wordt de kwestie van de Oeigoeren, of die van Hongkong en Taiwan daardoor onbespreekbaar."

Niet onderschatten

Na zijn demonstratie in Arnhem verbrak deze gemeente haar band met de Chinese stad Wuhan. Maar de lokale VVD was het daar niet mee eens, en stemde destijds tegen dit plan. ''Wil je iets betekenen voor de mensen in dat land, dan moet je de band juist níet verbreken. Onderschat niet hoeveel invloed je kunt uitoefenen als lokale overheid'', zegt gemeenteraadslid Nicky Eppich, die ook de economische belangen voor Arnhem benadrukt.

Inmiddels speelt de discussie ook in Rotterdam, Oosterhout en Breda. Gemeenteraadslid Peter Bakker van de Bredase GroenLinks zou graag het voorbeeld van Arnhem volgen. ''Een uitwisseling met China is niet langer een gewone uitwisseling. Als je daar bent, ben je onderdeel van het systeem.''

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Gerelateerde podcast

De Rode Draad

De Rode Draad

Ster advertentie
Ster advertentie