Buitenland
VPRO

Wat als je elke avond voor 120 kinderen moet koken?

foto: Edwin Koopmanfoto: Edwin Koopman
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als je elke avond voor 120 kinderen moet koken?

Terwijl Colombia en Amerika massaal humanitaire hulp willen bieden aan Venezuela, wil president Maduro het niet hebben. Ondertussen voert de Venezolaanse bevolking wel zijn eigen gevecht tegen de honger. Edwin Koopman van Bureau Buitenland bezocht de gaarkeuken van Yusbel Castro (32).

Video niet beschikbaar

In een klein huis in de straatarme volkswijk Carapita in Caracas zitten zes schoolkinderen te eten. Achterin de kamer staat een enorme pan met eten, voor het huis wacht een rijtje scholieren op zijn beurt.

Elke schooldag kookt Castro voor 120 kinderen om de ondervoeding in het land tegen te gaan. "Twee jaar geleden werd het zo erg dat ik hulp ging zoeken. Kinderen waren zo mager dat ze soms eerst naar het ziekenhuis moesten."

Edwin Koopman

Bouwen aan de toekomst

Oorzaak van de ellende is wanbeleid en hyperinflatie. Mensen kunnen van hun salaris amper nog eten kopen. Veel gezinnen eten nog maar een keer per dag. Eind 2017 was rond de 15% van de kinderen zwaar ondervoed.

De regering deelt wel voedselpakketten uit maar dat is één keer per zes weken. "Veel te weinig," zegt Castro. "Mensen wachten hier op hulp van de regering maar zo werkt het niet. Je kunt beter elkaar helpen. Bouwen aan de toekomst, dat is wat we hier doen."

Voedsel is macht in Venezuela

Meer Bureau Buitenland?

Luister elke maandag- tot en met vrijdagavond van 19.00 tot 19.30 uur naar Bureau Buitenland. Vol internationaal nieuws, reportages en geopolitiek, met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Volg BB op Twitter en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie