Buitenland
VPRO

Social distancing en quarantaine in de arme buurten? 'Onmogelijk'

foto: Wilma van der Matenfoto: Wilma van der Maten
  1. Nieuwschevron right
  2. Social distancing en quarantaine in de arme buurten? 'Onmogelijk'

Verslaggever Wilma van der Maten bezoekt voor Bureau Buitenland sloppenwijken in Pakistan en ontdekt daar dat het voorkomen van corona daar eigenlijk simpelweg onmogelijk is. "Bijna niemand draagt hier mondkapjes en afstand wordt niet gehouden."

de slums van Islamabad

In de sloppenwijk

De sloppenwijk die Wilma van der Maten bezoekt ligt praktisch ín een hele dure villawijk. Duizend mensen leven daar: dagwerkers, chauffeurs en bediendes. "Toen Islamabad op slot ging door de coronacrisis werden alle werknemers uit de sloppenwijken naar huis gestuurd. Vaak met lege handen", vertelt Van der Maten.

Zelf draagt ze tijdens haar bezoek een mondkapje en probeert ze zoveel mogelijk afstand te bewaren. Maar al snel ontdekt ze dat dit vrijwel onmogelijk is. "Bijna niemand draagt hier mondkapjes en afstand wordt niet gehouden", vertelt ze. "Kinderen spelen buiten, mensen zitten overal op straat."

Spelende kinderen op straat.

Geen kant op

De mensen in de wijk vervelen zich, er is niets te doen. Geduldig binnen in hun huizen wachten tot het virus is overgewaaid, is geen optie. "Ze wonen hier vaak met drie families in één huis, heel klein. Vaak moeten ze de badkamer ook met z’n allen delen."

"'Ja, we zijn net buiten geweest', vertellen twee vrouwen hier. Als ik ze vertel dat het beter is om binnen te blijven lachen ze: 'Quarantaine in deze kamer met zes mensen? Het is veel gezonder als we gewoon buiten in de frisse lucht staan.'"

Quote

Als de Pakistanen niet ziek worden door het coronavirus, dan worden velen wel ziek in hun eigen huis.

Als mensen ziek worden en in quarantaine moeten, kunnen ze eigenlijk ook geen kant op. Dat ze anderen besmetten is bijna niet te voorkomen. "Het coronavirus zal zich hier snel verspreiden. Er zijn nu al heel veel mensen ziek. En geen enkel ziekenhuis zal deze mensen opnemen."

Met ijdele hoop probeert dominee Barnabas de sloppenbewoners het coronavirus uit te leggen.

Lockdown is voor de rijken

Rijke landen kunnen zich een lockdown permitteren, daar hebben de inwoners vaak financiële reserves. Maar in een land als Pakistan kan dat niet, er is daarom ook geen lockdown. Het virus kan zich dus in alle vrijheid verspreiden, maar iets anders zit er niet op. Van der Maten legt uit: "Als je mensen binnen wilt houden, dan moet je er ook voor zorgen dat er iets van voedsel aanwezig is."

Er wonen te veel mensen in de wijken, een lockdown zou betekenen dat de overheid maandenlang eten moet regelen voor een half miljoen mensen. "Dat gaat hier gewoon niet gebeuren", aldus Wilma van der Maten.

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie