Buitenland

Waarom agressie richting buurlanden Erdoğan zo populair maakt

VPRO
foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom agressie richting buurlanden Erdoğan zo populair maakt

Er was al ruzie tussen Griekenland en Turkije om de territoriale wateren in de Middellandse Zee. Ook steunt Erdoğan al langer de Libische regering in Tripoli militair én houdt hij vast aan de controversiële bezetting van delen van Noord-Syrië. Maar nu mengt Ankara zich ook nog eens in het conflict om Nagorno-Karabach. Erdoğan lijkt de confrontatie bewust op te zoeken, maar waarom?

''Het klopt dat Erdoğan de confrontatie in de regio niet schuwt en daarbij ook provoceert'', vertelt Turkije-kenner Erik Jan Zürcher van Universiteit Leiden in Bureau Buitenland. "Want zo’n conflict als met de Grieken komt hem helemaal niet zo slecht uit. Dit soort agressief buitenlandbeleid is bij de Turkse kiezers heel populair. Elke keer dat Turkije zich in een nieuw conflict mengt zie je dat Erdoğans populariteit toeneemt."

Turkse economie

"Het is ook een prima manier om de aandacht af te leiden van de problemen in Turkije zelf, zo gaat het slecht met de economie en is de Turkse Lira enorm in waarde gedaald." Toch vormen deze binnenlandse belangen geen volledige verklaring voor Ankara’s assertieve buitenlandpolitiek.

"Het is ook zeker een geopolitiek verhaal", vertelt Zürcher. "Het is voor de Turken enorm belangrijk om aan invloed te winnen in de omliggende regio. Het land heeft zich de laatste jaren militair enorm ontwikkeld en wil zich dolgraag laten gelden als wereldmacht. Door actief betrokken te raken bij conflicten, dwingen ze voor zichzelf een plek op het wereldtoneel af. Want wie onderdeel is van een conflict, wordt ook onderdeel van de oplossing."

Meer verhalen over en uit het buitenland?

In VPRO's Bureau Buitenland zijn dagelijks tussen 19.00 en 19.30 uur diverse, diepgravende en verrassende geluiden over en uit het buitenland. Luister hier alle afleveringen.

Ster advertentie
Ster advertentie