Buitenland
NOS

Zelfisolatie voor reizigers uit Nederland in Groot-Brittannië

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zelfisolatie voor reizigers uit Nederland in Groot-Brittannië

Reizigers uit Nederland moeten vanaf zaterdag bij aankomst in het Verenigd Koninkrijk twee weken in quarantaine. Dat heeft de Britse transportminister Grant Shapps bekendgemaakt. Ook reizigers uit Frankrijk, Malta, Monaco en Aruba moeten in zelfisolatie.

Het Verenigd Koninkrijk gaat niet lang moeten wachten op de gevolgen van die beslissing, zei politiek verslaggever Ewoud Kieviet in het NOS Radio 1 Journaal: "Nederland stelt ook een oranje reisadvies in voor het Verenigd Koninkrijk. Vanaf morgenochtend mag je er enkel nog heen voor noodzakelijke reizen. Dat advies komt er omdat het Verenigd Koninkrijk die maatregelen neemt, niet om medische redenen. Als je toch naar het Verenigd Koninkrijk gaat, moet je daar twee weken in quarantaine én bij thuiskomst nog eens twee weken." Ook Frankrijk betreurt volgens correspondent Frank Renout de beslissing: "Ze vinden hier dat je zoiets niet eenzijdig kan beslissen, je moet overleggen. Wederzijdse maatregelen zullen dus volgen."

Video niet beschikbaar

Geen besmettingen importeren

Volgens minister Shapps is het besluit genomen omdat in deze landen het aantal besmettingen fors is toegenomen. Landen als Spanje en België stonden al op de lijst van quarantainelanden. "We hebben er hard aan gewerkt om het aantal besmettingen hier naar beneden te krijgen, dan kunnen we het niet toestaan dat we gevallen uit andere landen importeren."

Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt op de hoogte gesteld te zijn van het Britse besluit. "Dit betekent dat Groot-Brittannië een code oranje als reisadvies krijgt, omdat Nederlanders daar in quarantaine moeten."

Het reisadvies voor het Verenigd Koninkrijk wordt aangepast als de quarantaineplicht voor Nederlandse reizigers ingaat, op zaterdagochtend 05.00 uur.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

"Meedogenloos"

Premier Boris Johnson zei eerder donderdag dat Groot-Brittannië "meedogenloos" moet zijn. "Zelfs tegen onze beste vrienden en goede partners. Ik denk dat iedereen dat begrijpt."

Voor de Britten komt vooral de beperking van reizen naar Frankrijk hard aan: het is na Spanje het tweede vakantieland. Naar schatting zijn 500.000 Britten nog in het land. Verwacht wordt dat velen van hen overhaast Frankrijk zullen verlaten, voordat de maatregel zaterdag 05.00 Nederlandse tijd ingaat.

In Groot-Brittannië is bij ruim 300.000 mensen bewezen dat ze het virus hebben. Ruim 41.000 Britten zijn eraan overleden.

Zelfisolatie UK

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie