Buitenland

Asielzoekers niet terug naar Griekenland: 'De rechtsbijstand is een heel groot probleem'
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Asielzoekers niet terug naar Griekenland: 'De rechtsbijstand is een heel groot probleem'

Asielzoekers mogen vanuit Nederland niet teruggestuurd worden naar Griekenland zolang de rechtsbijstand niet op orde is. Dat oordeelde de Raad van State woensdagochtend. Asielrechtsadvocaat Wil Eikelboom noemt het goed nieuws. "De rechtsbijstand is in Griekenland al langer een groot probleem."

De opvang in Griekenland is iets verbeterd – in ieder geval op het vaste land – dus als de Griekse autoriteit garantie geeft dat een asielzoeker daar terechtkomt, dan kan het wel, zegt Eikelboom. "Maar 80 procent heeft geen toegang tot een advocaat en de asielprocedure kun je niet goed voeren zonder." Dat is een groot probleem, bijvoorbeeld voor minderjarigen die hun recht op onderwijs, voedsel en bescherming verliezen.

De uitspraak volgt nadat twee asielzoekers in beroep gingen. Zij zouden worden teruggestuurd omdat ze ook in Griekenland asiel hadden aangevraagd en een dubbele aanvraag niet is toegestaan. Daar is nu een streep door getrokken, vanwege de slechte rechtsbijstand.

Verantwoordelijkheid Europa

Er zijn wel een aantal advocaten in Griekenland, vanuit Nederland en andere Europese landen, die vrijwillig diensten draaien. "Maar dat is onvoldoende om goede rechtsbijstand te garanderen."

Nederland heeft volgens Eikelboom een enorme verantwoordelijkheid: "Het feit dat er zoveel vluchtelingen in Griekenland zijn, komt door de Turkijedeal die onder Nederlandse leiding in de Europese Unie is afgesproken. Als je als Europese Unie dit oplegt, dan moet je zorgen dat die omstandigheden goed zijn."

Nóg meer Spraakmakers?

Volg ons op Facebook, Twitter of deel je kennis en ervaring met de redactie via de Spraakmakers Community.

Ster advertentie
Ster advertentie