Buitenland
VPRO

Controverse om 'alcoholverbod' in Istanbul

foto: MUSTAFA OZER / AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Controverse om 'alcoholverbod' in Istanbul

Mag je nu wel of geen alcohol meer nuttigen in Istanbul? VPRO-journalist Cevahir Varan vertelt in Bureau Buitenland over het gesprek van de dag in de Turkse miljoenenstad.

Video niet beschikbaar

Brief van de gouverneur

Het was een van de mooiste plekken om ’s avonds nog een glaasje te drinken, aan de kust van de rivier de Bosporus. Maar even leek het erop dat dat in de toekomst niet meer zou mogen. Naar aanleiding van een openbare brief van de gouverneur ontstond veel ophef: schreef hij nu dat er geen alcohol meer gedronken mocht worden op openbare plekken?

Cevahir Varan: "De gouverneur wil dronken mensen die zich misdragen in het openbaar gaan aanpakken. Ze zeggen veel meldingen te hebben ontvangen van misdragingen en dus willen ze dat probleem aan de kaak stellen. Alleen hebben ze dat op een niet al te handige manier met de buitenwereld gedeeld."

Op de brief kwamen veel reacties, zoals deze satirische video waarin een persoon wordt aangesproken wegens het nuttigen van frisdrank:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Alcoholverbod in Istanbul

De reacties waren dus niet mals, vertelt Varan. "Er werd bijvoorbeeld cynisch geschreven: 'welkom in Iran', of: 'nog even, en wij zijn het nieuwe Afghanistan'. En misschien wel het meest ludieke de vergelijking met Murad de Vierde, een oude bekende die nog altijd wordt genoemd als het om alcohol gaat."

Murad de Vierde was namelijk een sultan van het Ottomaanse Rijk, die in zijn tijd tabak en alcohol verbood. Tijdens zijn maar 27 jaar durende leven probeerde hij het Ottomaanse rijk te versterken. Zo werden onder zijn bevel onder andere Azerbeidzjan en Bagdad ingenomen, en leidde hij de invasie van Mesopotamië.

En hij stelde dus een alcoholverbod in. In Istanbul zou hij in eigen persoon door de straten hebben gelopen, om het alcoholverbod af te dwingen met een knuppel. Ondertussen stond Murad zelf bekend om zijn alcoholverslaving, waar hij heel ziek van zou zijn geworden.

Rectificatie

Maar de vergelijkingen met dit historisch figuur kwamen te vroeg. Naar aanleiding van de ophef heeft de gouverneur inmiddels een rectificatie gedaan. "Er is duidelijk gemaakt dat het alleen gaat om het aanpakken van dronkenlappen die onrust veroorzaken", vertelt Varan. "Ze zijn dus niet van plan om alcohol opnieuw te verbieden."

Luister de hele aflevering van Bureau Buitenland: - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie