Buitenland
KRO-NCRV

Steeds meer ontwikkelingsgeld gebruikt om migratie tegen te gaan

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Steeds meer ontwikkelingsgeld gebruikt om migratie tegen te gaan

Het geld dat bestemd is om armoede en ongelijkheid tegen te gaan wordt steeds vaker gebruikt om migratie vanuit Afrikaanse landen naar Europa tegen te gaan. Dat blijkt uit onderzoek van Oxfam Novib.

Evelien van Roemburg, migratieonderzoeker bij Oxfam, vertelt in Spraakmakers dat het geld gebruikt wordt voor grensbewaking, om politie te trainen om mensen tegen te houden, en voor het bouwen van detentiecentra zoals in Libië. "Dat is kwalijk. Mensen ontwikkelen daardoor niet en de armoede wordt niet minder."

Afspraken met Europa

Dat komt mede doordat Europa afspraken maakt. In Libië is die afspraak succesvol voor Europa – er gaan geen mensen de Middellandse Zee meer op. "Voor mensen in Libië helpt dat niet. In detentiecentra worden mensen mishandeld, verkracht en gemarteld, met hulp van Europees geld."

Van Roemburg bezocht zelf meerdere Afrikaanse landen en liep er tegenaan dat landen ineens ontwikkelingshulp krijgen nadat er een afspraak is gemaakt om onderdanen terug te nemen. "Dat is niet in het belang van de mensen in die landen. Je ondermijnt de democratische waarde."

Ontwikkeling gaat migratie niet tegen

Dat geld komt uit een fonds dat in 2015 speciaal werd opgericht voor ontwikkelingshulp in Afrikaanse landen, met de gedachte dat wanneer de mensen thuis alles hebben, ze niet meer naar Europa willen.

Die aanname klopt niet volgens wetenschappers, zegt onderzoeksjournalist Sarah Haaij. Met de ontwikkeling krijgt de lokale bevolking juist geld in handen om te kunnen migreren.

Haaij: "Ik heb dat gezien in Burkina Faso bij een project gesubsidieerd door dit fonds." Bij het project werken vrouwen achter weefgetouwen, zodat ze wat geld kunnen verdienen en niet naar Europa hoeven. "Ik sprak een vrouw die zegt, ik kan eindelijk een beetje geld opzij zetten zodat mijn zoon straks de reis kan maken, want iemand moet voor mij zorgen als ik oud ben. Hij kan dan geld sturen vanuit Duitsland."

Ontwikkeling neemt af

Het fond schiet het doel waarmee het werd opgericht voorbij. Van Roemburg: "De meeste migratie in Afrika vindt tussen Afrikaanse landen plaats." Door de Europese investering in grensbewaking is ook migratie binnen het continent niet meer mogelijk, waardoor mensen niet kunnen reizen voor werk of onderwijs. "De ontwikkeling neemt dus af."

Evelien van Roemburg en Sarah Haaij over rapport over effecten van het Europees migratiefonds

Ster advertentie
Ster advertentie