Buitenland
NOS

Hoe de bouw van een weg leidde tot het einde voor TikTok in India

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe de bouw van een weg leidde tot het einde voor TikTok in India

De immens populaire app TikTok is verboden in India, net als tientallen andere Chinese apps. "Dit is de zoveelste stap in een steeds verder oplaaiend grensconflict", legt India-kenner en voormalig correspondent Devi Boerema uit in NOS Met het Oog op Morgen.

TikTok in India staat vol met afscheidsvideo’s van bekende sterren. “Dat zijn bijvoorbeeld jongeren die Bollywood-dansjes en films nadoen in een paar korte filmpjes, maar ook huisvrouwen die populair werden met kookvideo’s”, vertelt Boerema.

Maar nu valt het doek voor de artiesten. De app is verboden, samen met allerlei andere apps van Chinese makelij. “Op deze manier probeert India China pijn te doen.”

Grensconflict

Dat komt door een regio in het noorden van het land, in de Himalaya. Dat terrein wil de premier, Narendra Modi, al sinds zijn aantreden in Indiase handen krijgen. Maar volgens China hoort het gebied helemaal niet bij India.

“Het is ook erg ingewikkeld,” legt Boerema uit. “Toen de Britten de onafhankelijkheid teruggaven aan India zijn er een aantal grenslijnen opgetekend waarvan onduidelijk was waar ze precies lagen. Daar ontstaat nu dus weer conflict uit.”

Van een weg naar een verbod

Aanleiding voor het huidige conflict: de bouw van een weg door de Indiase regering. “De Chinese overheid vindt dat dit door Chinees gebied gaat, de Indiase overheid zegt dat het in India blijft.” Het conflict leidde ook tot militaire doden: twee Indiërs zijn om het leven gekomen en een onbekend aantal Chinezen.

“Maar India weet dat het Chinese leger veel sterker is. Dus proberen ze het land op een andere manier aan te pakken.” En dat is dus door verschillende apps te verbieden. TikTok is daarvan de bekendste.

Identiteit

Dat doet pijn bij veel volgers op de app. “In India is TikTok een manier geworden om je identiteit te uiten.” Het land kent 1,3 miljard inwoners. “In zo’n groep zoeken mensen constant naar manieren om zich te onderscheiden. TikTok was zo’n manier.”

Hoewel de app officieel verboden is, zou het zomaar kunnen dat hij binnenkort een comeback maakt. “Eerder was de app ook al zes dagen uit de lucht.” En als de app zelf niet terugkomt, komt er wel een alternatief. “In Bangalore worden aan de lopende band nieuwe apps ontwikkeld. Er komen zeker alternatieven of zelfs kopieën voor de Indiase markt.” Maar of die net zo populair zullen worden, is maar de vraag.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie