Buitenland
VPRO

'Bewoners van Rome zijn helemaal klaar met filmcrews in hun stad'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Bewoners van Rome zijn helemaal klaar met filmcrews in hun stad'

La dolce vita, To Rome with Love, James Bond Spectre, Mission Impossible, Fast and Furious… Rome is immens populair bij filmmakers. Bij een bekende Italiaanse tv-journaliste, die in hartje Rome woont, zorgen die enorme filmproducties voor de nodige irritatie… "In een lange brief aan Corriere della Serra zei ze dat het een privilege moet zijn om tussen het Pantheon en het parlement te wonen", zegt Angelo van Schaik in Bureau Buitenland.

Uitgelicht: Italië

230 filmsets in drie maanden tijd

Myrta Merlino, een bekende tv-journaliste, woont in hartje Rome, tussen het Pantheon en het Parlement. "Lucky girl, zou je zeggen", zegt van Schaik. "Maar een week geleden kwam ze er ineens achter dat haar auto was weggesleept omdat dat deel van de binnenstad was afgesloten voor filmopnames." En dat gebeurt regelmatig. In het voorjaar van 2021, toen de samenleving nog in de greep was van het coronavirus, waren er 230 filmsets in Rome. Dit komt bovenop de problemen die zich al opstapelden in Rome: vuilnis, massatoerisme, ratten.

Aldo Moro

Ook Van Schaik ziet de enorme hoeveelheden filmcrews die in de stad rondlopen. "Elke keer als ik naar de binnenstad ga", zegt van Schaik, "zie ik wel enorme trucks met filmcrews geparkeerd. Die nemen zo een aantal parkeerplekken in, in een stad waar parkeerplaatsen al heel schaars zijn. Een jaartje terug vlakbij mijn huis, over het kruispunt waar in 1978 politicus Aldo Moro werd ontvoerd, zag ik daar ineens allemaal oude auto’s staan en mensen in kostuums. Waren ze daar Esterno Notte aan het filmen, een Netflix-serie over de kidnapping van Aldo Moro. Er gaat bijna geen dag voorbij of je ziet wel ergens een filmcrew, vooral in het voorjaar en najaar en in de binnenstad."

In de jaren vijftig en zestig werd Rome de Hollywood aan de Tiber genoemd. Toen werden hier Ben-Hur opgenomen, Roman Holiday, de grootste films van Federico Fellini. Het wemelde van de filmsterren uit de hele wereld. "Rome is nog steeds een belangrijke filmstad", zegt van Schaik. "De Italiaanse filmindustrie concentreert zich hier, omdat hier de grootste filmstudios van Europa staan, de Cinecittà."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Extra centjes voor de gemeente

Die filmproducties vormen een hindernis voor de bewoners in Rome, omdat straten worden afgesloten en auto's worden weggesleept. Maar het is wel een fijn inkomen voor de gemeente, zegt Van Schaik. ''Producties moeten ‘occupazione suolo pubblico’, een belasting voor het bezet houden van publieke ruimte betalen,” zegt van Schaik. Daar verdient de gemeente Rome wel een aantal miljoenen per jaar mee. De laatste jaren zie je dat het aantal filmploegen in Rome exponentieel is gegroeid. ''Overal in Italië trouwens: Het is goed voor toerisme, na de film Under the Tuscan Sun werd het stadje Cortona overspoeld met Amerikaanse toeristen, om zich vervolgens een ongeluk te zoeken naar de fontein die in de film op het dorpsplein staat maar die in het echt helemaal niet bestaat,'' zegt van Schaik.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie