Buitenland
VPRO

'Hotel Mogadishu' toont de onverwachte kleuren van Somalië

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Hotel Mogadishu' toont de onverwachte kleuren van Somalië

De afgelopen tien jaar reist journalist Ayaan Abukar terug naar haar geboorteland Somalië, om er te helpen met de wederopbouw van het land waar ze geboren werd. Ze leert daarbij de vele gezichten van de hoofdstad Mogadishu kennen, vertelt ze in Bureau Buitenland.

Video niet beschikbaar

Terugkeren

Hotel Mogadishu is een hotel in de hoofdstad van Somalië waar Abukar vaak verbleef. Ze vernoemde er haar boek naar. "De titel staat symbool voor de verschillende bubbels van de stad,” vertelt ze. “De internationale gemeenschap, de NGO’s, maar ook de diaspora: geëmigreerde Somaliërs die teruggaan naar hun geboortestad om er te wonen en werken."

Er gaan de afgelopen jaren namelijk veel jonge Somaliërs terug, in de hoop iets te kunnen doen. Volgens Abukar wordt de regering voor een belangrijk deel gevormd door deze terugkeerders, en ook komen mensen terug om te ondernemen. "Er is een enorme drive vanuit Somalische jonge mensen om iets te doen voor hun land."

Vooroordelen

Het is een terugkeer "naar huis", vertel de schrijver, maar tegelijkertijd moeten zij zich weer opnieuw verhouden tot de bevolking die er nooit is weggeweest. Ook Abukar zelf kreeg daarmee te maken. "Ik voelde me een inside-outsider. Ik werd daar gezien als 'het meisje uit Amsterdam'. Maar tegelijkertijd spreek ik de taal en ken ik de cultuur."

Zo loopt ze tegen sommige van haar eigen vooroordelen aan: "Toen ik in 2014 voor het eerst terugging, ging ik zonder make-uptas. Ik dacht, ik neem gewoon mijn abaya mee, dus een lang gewaard, en dan moet het goedkomen. Maar de Somalische vrouwen hebben me daarin echt verrast."

Aanslagen

De hoofdstad Mogadishu is inmiddels bevrijd van Al Shabaab, en sindsdien is er volgens Abukar veel veranderd. "Je ziet aan de kleuren van de kleding van vrouwen, dat het straatbeeld aan het veranderen is." Ook worden er nieuwe huizen gebouwd, en aan politieke stabiliteit.

Abukar is daarom optimistisch over de toekomst van het land, ondanks dat Al Shabaab in het zuiden van Somalië nog steeds niet verslagen is en ook af en toe aanslagen pleegt in de hoofdstad. Aanslagen die Abukar ook zelf van dichtbij meemaakte.

"Het hangt er heel erg vanaf vanuit welk perspectief je het bekijkt. De mensen in Mogadishu merken dat de oorlog tegen Al Shabaab zijn vruchten afwerpt. Het is natuurlijk niet veilig voor bijvoorbeeld Nederlanders die ernaartoe gaan, maar voor de Somaliërs zelf, die de context kennen, is het relatief veilig. Drie maanden zonder aanslagen is daar al heel wat." Het is allemaal niet zo zwart-wit als het soms lijkt, wil ze maar zeggen.

Kharkiv ligt weer onder vuur & ‘Hotel Mogadishu’: de vele gezichten van Somalië - Bureau Buitenland

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie