Buitenland
NOSNTR

'Nederlanders, kom niet naar België want je kan er niks doen'

foto: NOSfoto: NOS
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Nederlanders, kom niet naar België want je kan er niks doen'

In Nederland zijn sinds de nieuwe lockdown de niet-essentiële winkels dicht. Maar in België zijn de winkels gewoon open. En dat zorgt voor veel onrust bij onze buren. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke vreest dat Nederlanders massaal de grens over komen voor de laatste kerstinkopen.

"Ik wens iedereen heel goede moed, want dit zijn moeilijke inspanningen en dit zijn vervelende tijden. Maar kom niet naar België, je kan hier niks komen doen. Net zoals ik vond dat de Belgen niet naar Nederland moesten toen onze winkels gesloten waren", zei Vandenbroucke in Nieuws en Co.

Video niet beschikbaar

Shoppen over de grens

De onrust is niet nieuw. Toen vorige maand in België de winkels gesloten waren, klaagden ook Nederlandse burgemeesters over de toename van Belgische shoppers. Die reactie van de Belgen, om massaal de grens over te gaan, viel niet goed bij Vandenbroucke: "Ik denk dat jullie premier heel terecht heeft gezegd dat je nu even in Nederland moet blijven. Net zoals wij dat hier ook hebben gezegd. Ik heb mij geërgerd aan mijn eigen landgenoten die, toen bij ons de winkels gesloten waren, in Nederland gingen shoppen. Ik vond dat ergerlijk, ik vond dat niet verstandig en ik vond dat vervelend voor het Nederlands beleid. En het omgekeerde willen we ook niet nu bij ons de winkels net weer open zijn."

Geen 'funshoppen'

Vandenbroucke wil de Nederlanders vooral ontmoedigen door te zeggen hoe het in België gaat: "Je kan bij ons winkelen, maar er mag maar één iemand in een winkel voor niet langer dan een halfuur. En er is bovendien echt crowd control. De politie controleert de drukte en zodra het een beetje te druk wordt en mensen dus niet de veilige afstand kunnen houden, dan houdt de politie mensen tegen. Het is met andere woorden dus echt niet 'funshoppen', het is omdat je iets nodig hebt dat je alleen even een winkel in kan lopen. Misschien moet je zelfs lang in de wachtrij staan of bij dranghekken wachten tot de politie je doorlaat."

België

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie