Buitenland
AVROTROS

Het laatste weekend van verslaggever Marcel van de Steen in Odessa: 'Meer leven op straat'

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het laatste weekend van verslaggever Marcel van de Steen in Odessa: 'Meer leven op straat'

In de Oekraïense stad Odessa is de dreiging van Rusland niet weg. Toch zag verslaggever Marcel van der Steen hoe het leven op straat langzaam weer op is gestart. Van der Steen deed de afgelopen drie weken verslag vanuit Odessa en vertelt bij EenVandaag over zijn laatste weekend daar.

Video niet beschikbaar

Aan het begin van deze maand werd de stad nog bestookt met raketaanvallen. Toch is het de Russen ook hier, net als in Kiev, vooralsnog niet gelukt om de havenstad te veroveren. Daarmee verdwijnt de dreiging die in de lucht hangt niet.

Relatief veilig

Volgens Van der Steen is die nog altijd voelbaar: "Het is hier relatief veiliger geworden doordat de frontlinie is opgeschoven naar het oosten, maar dat kan altijd opeens weer veranderen."

Steeds meer mensen lijken uit hun huis te komen. "Dit weekend was er toch weer meer leven op straat. Iets meer mensen komen naar buiten, ik heb zelfs een paar terrasjes gezien. Mensen maken nu een optelsom en het zou gewoon niet heel logisch zijn als ze nu worden aangevallen", zegt van der Steen.

Gezonken schip

Doordat het schip de Moskva is gezonken, zijn andere schepen die nog voor de kust van de stad lagen verder weg gaan liggen. Ook dat zorgt ervoor dat mensen de straat weer iets meer op durven.

Toch benadrukt Van der Steen dat het verdwijnen van de Moskva andere dreigingen niet uitsluit: "De Moskva had weliswaar de belangrijkste raketten aan boord, maar de stad kan net zo goed nog uit de lucht, vanuit de Krim of via andere schepen aangevallen worden."

Het land verlaten

Het voelt raar voor Van der Steen om het land nu te verlaten, omdat het conflict immers nog niet afgelopen.

De aankomende tijd neemt van der Steen toch even rust. Of hij teruggaat naar Oekraïne is nog niet duidelijk.

EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van EenVandaag, elke werkdag tussen 16.00 en 17.00 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie