Buitenland
VPRO

Kentekenrel in Kosovo legt oude wonden bloot

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kentekenrel in Kosovo legt oude wonden bloot

Op het eerste gezicht klinkt het als iets onschuldigs. Een ruzie over kentekenplaten. Maar het geschil illustreert de nog altijd aanwezige spanningen tussen Kosovo en Servië. De Kosovaarse regering wil dat Serviërs die in Kosovo wonen een Kosovaars kenteken op hun auto zetten. Maar veel Serviërs weigeren dat. Zij zien Kosovo als een Servische provincie en erkennen de onafhankelijkheid van Kosovo niet en dus ook hun nummerplaten niet.

Het hanengevecht tussen Kosovo en Servië

Oude wonden

De gesprekken in Brussel tussen de Servische president Vučić en de Kosovaarse premier Kurti om de kentekenkwestie op te lossen zijn stukgelopen. EU-buitenland chef Josep Borrell waarschuwt dat het conflict mogelijk kan escaleren tot gewelddadige protesten. De etnische verdeeldheid is na de oorlog van eind jaren '90 nog altijd zeer voelbaar in Kosovo. Het land, dat verdeeld is in een meerderheid aan Kosovo-Albanezen en een minderheid aan Kosovo-Serviërs, ziet een oplossing ver in het verschiet liggen.

Een Spanjaard en een Slowaak

Volgens Balkan-correspondent Tijn Sadée is het geen wonder dat het de EU niet wil lukken om toenadering te vinden tussen de twee leiders. "Dat heeft alles te maken met de oorlog. Uiteindelijk zijn het de Amerikanen geweest die de oorlog beëindigden. De Europese Unie heeft amper gezag."

Aan de zijde van de EU heerst verdeeldheid. Vijf landen: Griekenland, Cyprus, Roemenië, Spanje en Slowakije, erkennen Kosovo niet. "En laat nou nét de mannen die namens de EU onderhandelen een Spanjaard en een Slowaak zijn. Borell, de Spanjaard, en EU-gezant Lajcak, een Slowaak. Logisch dat Kurti deze twee heren echt niet vertrouwt", vertelt de correspondent.

Onrust

Toen de Kosovaarse premier Kurti maanden geleden de Serviërs een deadline stelde, braken er onrusten uit bij grensposten waaronder vernielingen en brandstichtingen. Inmiddels hebben uit protest Kosovo-Servische ambtenaren, politieagenten en rechters hun werk neergelegd. Gevreesd wordt nu dat het weer uit de hand kan gaan lopen.

De Serviërs willen pas toegeven in de kentekenplaten-ruzie, als premier Kurti meer zelfbestuur gunt aan de Servische minderheid in Kosovo. Maar die oplossing ziet Kosovo de komende tijd in ieder geval niet zitten. Ondertussen zal binnenkort de eerste Kosovo-Serviër zonder correct nummerbord een boete van 150 euro op de deurmat krijgen.

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie