Buitenland

Bernie Sanders is nog niet vergeten

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bernie Sanders is nog niet vergeten

[EO] De aanloop naar de start van de Democratische Conventie in Philadelphia verloopt niet bepaald vlekkeloos. Media klagen over de chaotische organisatie van de Democraten, verder vult de stad zich met verongelijkte Bernie Sanders supporters en de voorzitter van de partij maakte zondag haar aftreden bekend na een e-mailschandaal waaruit bleek dat de Democratische partijtop de campagne van Bernie Sanders effectief heeft gedwarsboomd. Ja, die nominatie komt er wel, maar nee, het is geen gespreid bedje voor Hillary Clinton. Bernie Sanders is nog niet vergeten.

Afgelopen vrijdag bleek uit ruim 20.000 gehackte emails die Wikileaks publiceerde dat de Democratische partij Bernie Sanders in diskrediet probeerde te brengen. Zo opperde een partijbestuurder onder andere dat het in twijfel trekken van Sanders levensovertuiging een goede strategie zou zijn om de nominatie voor Hillary Clinton veilig te stellen. Er zijn inmiddels excuses gemaakt en de campagnemanager van Clinton heeft ook afstand genomen van de praktijken van het partijbestuur. ‘Niemand zou aangevallen moeten worden vanwege hun religie.’

Bernie voor Hillary

Bernie Sanders pleitte al eerder voor het aftreden van partijvoorzitter Wasserman Schultz omdat ze niet neutraal zou zijn. Wel blijft hij achter Hillary Clinton staan, ook na het e-mailschandaal: "Ik heb nog nooit een ergere Republikeinse kandidaat meegemaakt dan Trump," aldus Sanders. "Een president Trump zou een ramp zijn voor het land. Hillary Clinton is verreweg de betere kandidaat, en het is nu mijn taak haar te laten winnen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Interessant genoeg is er wel iets dat Bernie Sanders en Donald Trump gemeen hebben: beiden zijn tegen internationale handelsverdragen die Amerikaanse banen kosten en tegen kandidaten die zich laten financieren door Wall Street. Om die redenen zijn de Bernie-supporters dan ook niet blij met Hillary Clinton en haar kersverse running mate, senator Tim Kaine. Donald Trump hengelt al langer naar de steun van teleurgestelde Sanders-fans en hoopt op een clash in Philadelphia:

Bernie-supporters voor Trump

Op zondag trokken meer dan duizend Bernie Sanders supporters door de bloedhete straten van Philadelphia om te demonstreren tegen Hillary. Hun boodschap was niet nieuw: Clinton loopt aan de leiband van Wall Street, speelt vals en is gewoonweg niet te vertrouwen. Het wantrouwen is zo groot dat sommige Bernie-fans zelfs op de puissant rijke Donald Trump willen stemmen. Die houdt zijn eigen broek op en kan als succesvol zakenman wellicht wel voor meer banen zorgen.

Bekijk hier hoe een Bernie-supporter na afloop van de demonstratie in warenhuis Macy’s (waar overigens de jurken van Ivanka Trump worden verkocht) vertelt waarom ze nu twijfelt tussen Hillary Clinton en Donald Trump.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Melinda Aimee Roth (59) is een ‘lifelong Democrat’ en was een hartstochtelijk aanhanger van Bernie Sanders. Ze had naar eigen zeggen niets met de plannen van Trump voor een muur tegen migranten en zijn dubieuze uitspraken over moslims. Maar Trumps speech op de Republikeinse conventie en die van zijn mediagenieke kinderen die zijn zachtere kanten benadrukten, hebben haar anders naar hem doen kijken. "He promises to bring jobs back." En Hillary Clinton? "I don’t really know who she is." Wellicht dat de speeches op de Democratische conventie daar weer verandering in kunnen brengen.

Bertine Moenaff is politiek redacteur voor EO NPO Radio 1 'Dit is de Dag' en 'Langs de Lijn En Omstreken'. Ze is in de VS en bezoekt daar de Republikeinse en de Democratische Conventie.

Ster advertentie
Ster advertentie