Buitenland

Maisha Neus demonstreert in Paramaribo zonder toestemming

foto: Sam Jonesfoto: Sam Jones
  1. Nieuwschevron right
  2. Maisha Neus demonstreert in Paramaribo zonder toestemming

[KRO-NCRV] Niet zeuren en bij de pakken neerzitten, maar in actie komen! Zo zou je de Surinaams/Nederlandse activiste Maisha Neus (30) misschien het best kunnen typeren.

Demonstreren zonder toestemming

Afgelopen week kondigde Neus te werken aan een nieuwe politieke partij die het de gevestigde politiek moeilijk moet gaan maken. Ze was eerder dit jaar initiatiefneemster van de beweging rond jonge activisten die op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo demonstreerden tegen de regering Bouterse. Dat mocht niet van de overheid, want ze hadden daar geen toestemming voor gevraagd.

Regels overtreden

Kort daarna kwam de activiste op uitnodiging van een televisie-programma naar Nederland, en bracht ze een bezoek aan Amnesty International in Amsterdam om te informeren hoe het juridisch gezien zat met het demonstratieverbod. Na een reportage met haar bij Amnesty kreeg ze een waarschuwing van de Surinaamse regering dat er ‘corrigerend’ tegen haar zou worden opgetreden. Dat bleek achteraf mee te vallen.

Van activist tot hulpverlener

Op bezoek bij Neus in Paramaribo blijkt dat de activiste niet is blijven stilzitten, maar demonstreren, dat doen ze voorlopig niet. Ze is haar basis aan het verbreden en met verschillende maatschappelijke groepen aan het mobiliseren: kinderen, jongeren, vrouwen en mensen aan de rand van de samenleving.

Baan opgeven om een ander leven te leiden

Neus gaf haar baan bij een internationale organisatie op en voert volop actie. Ze is druk in de weer met kindertehuizen die het financieel krap hebben en met politieke bewustwording onder jongeren. Met de kinderen van ‘Nos Kasita’ (Ons Huisje), plant ze groente en fruit. Zelfvoorzienend worden ze niet, maar het helpt wel om de kosten te drukken, vindt ook directeur van het kindertehuis Charlotte Dakriet, die de actie van Neus waardeert.

Ook met leeftijdsgenoten is de 30-jarige activiste in de weer. Onlangs organiseerde ze een symposium voor jongeren van verschillende politieke partijen. Ze weet ze op één lijn te krijgen; jongeren pro-Bouterse en contra-Bouterse willen afrekenen met corruptie, armoede en onrecht en samen iets nieuws beginnen. En Mashia Neus gaat hen voor.

Ster advertentie
Ster advertentie