Buitenland
NOS

Onrust in het zuiden van Thailand door reeks aanslagen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Onrust in het zuiden van Thailand door reeks aanslagen

Al tientallen jaren is er in het diepe zuiden van Thailand een strijd om autonomie gaande. De afgelopen jaren was het rustig, maar met een reeks nieuwe aanslagen deze week, lijkt die rust verdwenen.

Onrust in Thailand

“In drie verschillende provincies in het diepe zuiden van Thailand werden deze week zeventien aanvallen gepleegd”, vertelt Zuid-Oost Azië-correspondent Mustafa Marghadi in het NOS Radio 1 Journaal. “Er vonden explosies plaats, winkels en tankstations in brand gestoken.”

Aanvallen

“Volgens het Thaise leger ging het om mannen die verkleed waren als vrouwen, achter op motors zaten en brandbommen vanaf gooiden. Bij die aanvallen zijn drie mensen gewond geraakt. De meeste van die zeventien aanvallen, vonden op dezelfde nacht plaats. Het lijkt er heel erg op dat er toch wel enige coördinatie heeft plaatsgevonden. Dat is ook de reden dat mensen bang zijn dat het separatistengeweld opnieuw zal oplaaien.”

Separatisten

“In het zuiden van Thailand woont het grootste gedeelte van de moslimminderheid. Die mensen voelen zich al decennia lang tweederangsburgers, omdat Thailand toch een overwegend boeddhistisch land is. Er zijn veel afscheidingsbewegingen ontstaan, die soms met geweld een afscheiding van Thailand proberen te bewerkstelligen. Dat is heel erg bloederig verlopen. Zeker 7300 mensen zijn omgekomen bij gevechten of aanslagen.”

“Wat de situatie ook nog eens bemoeilijkt, is dat die bewegingen over zijn genomen door min of meer moslimextremisten. Die hebben het gemunt op regeringstroepen, maar ook niet-moslims en gematigde moslims die niet zo heel veel moeite hebben met de Thaise regering.”

Extremisten

“De verantwoordelijkheid is nog niet opgeëist, maar de verwachting is wel dat het die islamitische separatisten zijn. Het is heel moeilijk voor te stellen dat een andere organisatie in die regio zo’n aanval pleegt. Een Thaise legerleider reageerde op de aanval alsof het een voldongen feit is dat het om die separatisten gaat. Hij zei: het is duidelijk dat de opstandelingen nog altijd bereid zijn om geweld te gebruiken tegen mensen en het vertrouwen in de economie en overheid te beschadigen. Dus ja, ze gaan ervan uit dat het die islamitische separatisten zijn geweest.”

Afgelopen jaren

“Dat het zo rustig was, heeft deels te maken met het feit dat het corona was. Geweld was toen heel erg afgezwakt. Mensen bleven voornamelijk thuis. In april waren er zelfs gesprekken gestart tussen de Thaise regering en de separatisten. Er worden sinds 2013 wel vaker gesprekken gevoerd, maar die zijn toen afgebroken, omdat het altijd vruchteloos bleek.”

“Maar uit deze gesprekken was gekomen dat in ieder geval tijdens ramadan een staakt-het-vuren zou plaatsvinden. Die staakt-het-vuren heeft tot deze week stand gehouden. Maar nu lijkt het erop dat het de verkeerde kant op gaat. Waarom dat gebeurt, is onduidelijk. We zouden eerst moeten wie de aanval opeist en waarom ze het gedaan hebben. Maar het gaat de verkeerde kant op, dat is in ieder geval zeker.”

RJN Thailand

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie